Snookerspeler die eerder dit jaar verloor van Brecel op Masters maakt zich niet populair met vreemde opgave: “Schande voor de sport”

Allen gooide vroegtijdig de handdoek.
World Snooker Allen gooide vroegtijdig de handdoek.
‘t Zijn niet de leukste weken voor Mark Allen. De 32-jarige Noord-Ier verloor midden januari al ietwat verrassend tegen Luca Brecel in de eerste ronde van de Masters en ook vandaag liep het voor geen meter tijdens de World Grand Prix in Cheltenham. Tijdens zijn wedstrijd tegen Ali Carter gaf Allen er bij een 1-3-stand gefrustreerd de brui aan.

De druppel die de frustratie-emmer deed overlopen was een pijnlijke misser op geel. Allen slaagde er niet in de relatief eenvoudige pot te maken en tot overmaat van ramp verdween de witte bal wel. De Noord-Ier raakte de gele bal nog even aan met zijn hand en besliste om de handdoek te gooien. Bij een 2-24-tussenstand en met nog elf rode ballen (115 mogelijke punten, red.) op de tafel ging hij Carter de hand schudden. 

Niet geheel verrassend kreeg Allen op de sociaalnetwerksites flink wat kritiek te slikken voor de actie. “De actie van Allen is simpelweg een schande voor de sport. Mensen betalen veel geld om dergelijke matchen te kunnen zien en hij geeft gewoon op”, klinkt het onder meer. 

De overkoepelende World Professional Billiards and Snooker Association stelt in haar regels ook dat “elk lid in elk toernooi waar hij aan deelneemt naar het beste van zijn mogelijkheden moet trachten te spelen”. Spelers die een frame opgeven dat ze mathematisch nog hadden kunnen winnen, riskeren zelfs disciplinaire sancties. Ronnie O’Sullivan en Liang Wenbo kregen in het verleden al een boete voor een soortgelijke kronkel.

“We begonnen allebei veel te missen”, sprak Ali Carter, die het in de kwartfinale zal opnemen tegen David Gilbert, na de partij bij ITV. “We zijn allemaal wel al eens gefrustreerd en de actie van Allen levert me vandaag de zege op. Maar ik had toch liever op een andere manier gewonnen.” Verschillende Britse gokkantoren maakten al bekend dat ze gokkers die op een zege van Allen hadden gespeeld hun inzet terug zullen krijgen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe Vander Haeghen

  Tja, in de koers kan je opgeven en in het voetbal vervanging vragen. Als het niet gaat en Carter is zeker niet de leukste tegenstander, dan "geef je ook op".

 • Dimitri Mostrey

  Ronnie O'Sullivan heeft dat ook ooit gedaan in een match tegen Stephen Hendry. Hij heeft zich later verontschuldigd in een BBC interview en gaf psychische problemen aan als de oorzaak. Ronnie heeft effectief één jaar professioneel snooker overgeslagen om zichzelf weer op de rails te zetten. Het was een goede keuze bleek later. Mark Allen zou beter hetzelfde doen.

 • marc van de poel

  @Jarne. Dit geval heeft niets met Carter te maken. Die is misschien niet de populairste uit het Cirquiet, maar is doorgaans, net zoal s alle anderen, trouwens, toch sportief. Allen blijft een buitenbeentje. Maar deze actie is bij mijn weten een primeur.

 • jurgen bastiaens

  In voetbal maar men zich vallen of men eist de bal op na hem zelf buiten te zetten of ment veinst een blessure en daar is da normaal.

 • DIRK RASSCHAERT

  Die jongen heeft momenteel misschien een psychisch probleem of zijn er andere problemen? Een mens is geen machine nietwaar.Iedere topsporter heeft zo eens een moment! Niemand is perfect. Dus, handje op het hoofdje en eerst eens kijken wie er onder staat!