Rusland twee maten te groot, Red Dragons strijden straks om EK-brons: "Soms volleyballes gekregen"

CEV
De droom op EK-goud mogen de Red Dragons opbergen. Een oppermachtig Rusland versperde met 0-3 de weg naar de finale, de setstanden laten niks aan de verbeelding over: 14-25, 17-25 en 17-25. België mag morgen tegen Servië proberen om het brons te bemachtigen. Geen troostprijs, want ook die medaille zou uniek zijn.

Grenzen verleggen, dat is wat deze groep Red Dragons wil doen. Met het behalen van de laatste vier had België al een nieuwe mijlpaal gezet, maar een derde stunt na de winst tegen Frankrijk in de groepsfase en de demonstratie tegen Italië in de kwartfinale zat er tegen Rusland niet in.Het nummer vier van de wereld, nota bene ook recordhouder met 13 EK-titels, was echt wel een maatje te groot. België leek over de hele match geïntimideerd tegenover de power, gestalte en routine van Rusland.

Ook de steun van het Poolse publiek aan België deed de Red Dragons niet boven zichzelf uitstijgen. De 'decibeltest' in de Tauron Arena in Krakow, waarbij de 9.000 fans om beurt zo luid mogelijk voor Rusland en België mogen roepen, was duidelijk: met 114 decibels in de zaal overstemde België duidelijk Rusland (88 decibels) in populariteit. De twitteroproep van kapitein Sam Deroo, die bij een Poolse topclub volleyt, speelt - 'Dawaj Polska - komaan Polen, allemaal met ons' -bleef dus niet in dovemansoren. Gezien de grote de sportieve rivaliteit en ook wel politieke verschillen met Rusland zou een groot deel van de Poolse fans ook niet liever zien dan dat Rusland op zijn bek zou gaan.

CEV

Maar dat zat er dus nooit echt in. België nam meteen een valse start. Sam Deroo raakte twee keer niet voorbije de befaamde Russische muur aan het net, en met nog een slechte receptie erbij waren de Red Dragons bij 0-4 meteen op achtervolgen aangewezen. Vital Heynen schudde zijn troepen bij 2-8 wakker, daarna kon België even de schijn hooghouden, maar toch flikkerde na de eerste set een pijnlijke 14-25 op het scorebord.België moest in de tweede set het vertrouwen zien op te krikken. De schade bleef nu bij de start wel binnen de perken: Bram Van den Dries en Sam Deroo scoorden met knappe smashes. Maar de Belgische blokverdediging, de sleutel bij het succes in de vorige duels, kon geen echte brokken maken. België bleef in de tweede set tot 10-12 in het zog volgen, daarna pakte Rusland weer met een reeks uit om ook zonder verpinken de tweede set te winnen: 17-25.

Een set als eerredder misschien? Dan moesten de Belgen een manier vinden om Rusland uit zijn lood te slaan. Niet dus: België begon de derde set slordig. Rusland schakelde in overdrive en sloeg meteen een geruststellende kloof tot 2-8. Deroo bleef in de derde set grotendeels op de bank. Meer dan wat tegenstribbelen konden de Red Dragons niet. Rusland won ook de derde set autoritair: 17-25.

België mag zich zo opmaken voor de kleine finale zondagnamiddag (17u30) tegen Servië. Ietwat verrassend liet Servië zich eerder op de dag in de luren leggen door Duitsland, dat na een 2-0-setachterstand een comeback lukte en ook een spannende tiebreak won. Voor Duitsland een historische zege, want net zoals België stond het nog nooit op een EK-podium.

CEV

Duitsland weet zich nu al minstens zeker van zilver, al had het voor de strijd om goud liever België dan Rusland als tegenstander gezien: "Ik kruis mijn vingers voor België in de finale. Het zou fantastisch zijn als wij samen onze allereerste EK-finale tegen elkaar zouden spelen", zo had de Duitse kapitein Lukas Kampa voor de tweede halve finale zijn voorkeur uitgedrukt. Die wens zag hij niet in vervulling gaan. Kampa zal wel beseffen dat Rusland een ander kaliber is dan België. Ook Duitsland zal zondag zwaar boven zichzelf moeten uitstijgen om kans te maken op de historische titel.

CEV

Red Dragons erkennen meesterschap Rusland: "Soms volleyballes gekregen"

Voor België veel geen eer te rapen in de halve finale, daarvoor was het meesterschap van Rusland te groot. "We moeten hier lessen uit trekken en dan de knop omdraaien tegen Servië, daar staat met brons nog altijd veel op het spel", luidt het bij de spelers.

Kapitein Sam Deroo geeft toe dat het "te hoog en te hard" ging tegen de Russen. "We moeten erkennen dat we op sommige momenten volleyballes hebben gekregen, maar ons daar ook overzetten."

Spelverdeler Matthias Valkiers zei dat vooral de power van Rusland bij de opslag het verschil heeft gemaakt: "Wij kregen hun opslag nooit onder controle. Daardoor kwam ons eigen niveau er nooit uit. We flakkerden hooguit een paar keer op, maar zij spelen veel consistenter. En als zij bij onze aanvallen wachten op de hoek staat er een serieuze muur." Volgens Pieter Verhees is Rusland in alle opzichten completer: "We kwamen nooit in een voorsprongsituatie. Zij grepen ons altijd direct bij de keel. We maakten ook fouten die wat twijfels veroorzaakten. Als zij dan direct beginnen met een paar bloks tegen... We wisten dat het heel moeilijk zou zijn om tegen Rusland te scoren."

CEV
CEV

De domper mag niet te lang nazinderen, beseffen de spelers. Morgennamiddag volgt een herkansing voor brons tegen Servië: "In die zin is het beter dat we met 3-0 verliezen dan met 3-2 en 16-14 in de tiebreak", zegt Valkiers. "We moeten wel lessen trekken uit de nederlaag en onze opdrachten tegen Servië beter uitvoeren. Onze focus moet daar vol op gaan, er staat nog veel op het spel. We kennen Servië goed. We hebben er deze zomer twee keer tegen gespeeld: een keer gewonnen en een keer verloren. We gaan ze nu goed bestuderen en zien wat er uitkomt."

Verhees verwacht zondag een zware slag: "Ook Servië gaat er alles aan doen om die bronzen medaille mee naar huis te nemen. We moeten nu goed rusten en ons concentreren op de tactische zaken die we moeten uitvoeren."

CEV

"Natuurlijk hadden we een plannetje en onze opslag werkte niet zo slecht, maar hun fysiek vermogen was veel te groot", vertelt Vital Heynen. "In de laatste twee sets leken we even betere receptie te kunnen pakken, maar ze bleven beter aanvallen. Ach, we zijn eigenlijk als underdog aan het toernooi begonnen en we zijn een beetje - voor vele mensen toch - de verrassing van dit EK. Uit wat we hier vandaag meegemaakt hebben, gaan we natuurlijk wel leren, maar dat is voor later. Nu gaan we ons totaal focussen op Servië en we kunnen maar hopen dat ze niet zo scherp staan als Rusland, want tegen hen hebben we nooit een kans gehad. Van Servië wonnen we deze zomer één keer en één keer verloren we ervan. Telkens in de World League-competitie. Nu we in de halve finales staan, willen we natuurlijk ook met een medaille naar huis. Voor het eerst in de geschiedenis van het Belgische mannenvolleybal."

Op één puntje van Sam Deroo na, was Tomas Rousseaux de enige Belgische speler die tot scoren kwam in de eerste set en met tien punten in heel de wedstrijd (aan 48%) was hij de Belgische topscorer. Echt blij kon hij daar ook niet mee zijn na de zware nederlaag van zijn ploeg. "Wij begonnen elke set met een achterstand en dan probeer je te forceren, waardoor er dan weer fouten gemaakt worden. Wij hebben eigenlijk in elke set achter de feiten aangehold en we kregen die foutenlast amper onder controle. Maar tegen hun kracht en hun gestalte was niets te beginnen. Rusland is gewoon de sterkste ploeg van het toernooi."

"We moeten ons nu focussen op Servië, dat het mentaal wel veel zwaarder kreeg met de nederlaag tegen Duitsland na een voorsprong van 0-2 in sets en twee matchballen in hun voordeel. Ik denk dat wij dan onze nederlaag tegen Rusland rapper verteerd zullen hebben. De kans is wel aanwezig dat ze morgen niet meer echt super gemotiveerd zullen zijn. Mijn zus Hélène vertelde me zonet nog dat dat ook enigszins het geval was in 2013, toen Servië tegen de Yellow Tigers 'slechts' om het brons moest spelen. Voor mijn part mag het."

Spelverdeler Matthias Valkiers kon ook weinig verhelpen aan de 3-0 nederlaag van zijn ploeg. "Je kan niet in de match komen als je de receptie niet onder controle krijgt. Maar het waren dan ook geweldige opslagen, die soms gewoon voor iemands neus wegdraaiden. Met hun power en hun opslagen brachten ze ons in grote moeilijkheden. En met hun lengte kunnen ze even wachten alvorens keihard toe te slaan. Ik denk dat we uit deze ervaring zeker moeten leren naar de toekomst toe en ons proberen te focussen op de momenten dat we er echt moeten staan."

De wedstrijd tegen België was een makkie voor de Russen en zeker voor hun sterspeler Maxim Mikhailov. Maar hoe hadden ze zich op deze wedstrijd voorbereid? "Eigenlijk hebben we een heel simpel systeem. We ontleden de tegenstander en dan besluiten we constant te serveren op de slechtste receptiespeler en in verdediging bereiden we ons steeds speciaal voor op de beste aanvallers. Bij België waren dat vandaag Deroo en Van den Dries, maar we doen precies hetzelfde in alle andere wedstrijden die we spelen."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.