Rusland mag dan toch deelnemen aan EK basketbal

Photonews
Rusland heeft groen licht gekregen voor deelname aan het EK basketbal voor mannenteams (5-20 september). Eind juli werden alle Russische nationale teams door de Internationale Basketbalfederatie (FIBA) geschorst voor internationale competities. Tijdens de FIBA-meeting in Tokio werd zondag beslist dat de schorsing van de Russische basketbalbond (RSE) behouden blijft, maar dat de Russische ploegen uitzonderlijk toch mogen deelnemen aan de FIBA-competities.

De sanctie kwam er naar aanleiding van een conflict binnen de RSE tussen de vroegere dirigenten en huidig voorzitter Yulia Anikeyeva dat al twee jaar aan de gang is. Midden juni besliste een Russische rechtbank nog dat er binnen de 60 dagen nieuwe verkiezingen moesten komen voor alle hoge functies binnen de federatie, maar de RSE legde die eis naast zich neer.

Schorsing opgeheven
De Russen vreesden door de schorsing het EK van september te missen. Op de FIBA-meeting in Tokio van afgelopen weekend werd de schorsing echter opgeheven. De FIBA behoudt wel haar sancties tegenover de leden van de RSE en verplicht de Russische bond de statuten en reglementen aan te passen tegen 30 april 2016. Op 25 augustus vinden er nieuwe voorzittersverkiezingen plaats. Voormalig NBA-speler en Russisch international Andrei Kirilenko is één van de kandidaten.

Goed nieuws voor Japanse teams
In Tokio werd ook beslist om de schorsing van alle Japanse nationale teams, die al sinds november 2014 gold, op te heffen. Tot slot bepaalde de FIBA dat de Braziliaanse nationale mannen- en vrouwenploeg rechtstreeks geplaatst zijn voor de basketbalcompetitie van de Olympische spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.