Rugbyster ontkent dat hij lief van Pistorius op fatale nacht sms gestuurd heeft die leidde tot moord

Reeva Steenkamp en Oscar Pistorius.
AFP Reeva Steenkamp en Oscar Pistorius.
Het was een gerucht dat lang de ronde deed, maar waar de Zuid-Afrikaanse rugbyster Francois Hougard voor het eerst openlijk op gereageerd heeft. Hij zou zes jaar geleden, tijdens de nacht waarin Oscar Pistorius zijn partner Reeva Steenkamp vermoord heeft, een sms gestuurd hebben naar het model. Paralympisch icoon Pistorius zit momenteel een gevangenisstraf van meer dan 13 jaar uit.
Francois Hougard.
Getty Images Francois Hougard.

Het waren de ochtendlijke uren van Valentijnsdag 2013, toen ‘blade runner’ Pistorius door de deur van de badkamer model en tv-presentatrice Steenkamp neerschoot. Hougard bevond zich al snel te midden de heisa, toen er claims waren dat de ruzie ontstond omdat hij haar die fatale nacht een sms had gestuurd. Hougard komt nu uit voor Worcester in Engeland. “Reeva en ik zijn wel een tijdje samen geweest", aldus de 31-jarige halfback en international. “Iedereen zei meteen dat ik haar een sms had gestuurd die nacht en dat dit de reden was dat hij schoot. Maar ik had toen niets meer te maken met haar. Alleen bleven mensen me dat maar vragen. Mentaal was dat verschrikkelijk lastig. Eerst krijg je dat nieuws te verwerken en daarna bevind je je plots in het midden van de storm.”

AP

Hougard moest ook enkele keren getuigen in de langdurige rechtszaak. “Het was verschrikkelijk zwaar, ook om rugby te blijven spelen. Een sport die zich voor tachtig procent in het hoofd afspeelt. Als je mentaal niet top bent, zal je geen goeie wedstrijd spelen. Ik zocht een psycholoog op om erover te praten. Zo leerde ik omgaan met moeilijke situaties. Van iets negatief iets positief maken, niet zagen. Het leert je ook alles in perspectief te zien en te relativeren. Ik zal nu niet snel meer mijn hoofd laten hangen als ik eens niet geselecteerd ben.”

Hougaard speelde in 2017 de laatste van zijn 46 tests voor de Springboks, maar zegt dat hij nog hoop koestert om er dit jaar bij te zijn op het WK. “Je land vertegenwoordigen is toch het ultieme? Ik ben dan wel naar hier gekomen met de voorwaarde dat ik niet meer voor Zuid-Afrika zou spelen, maar een Wereldbeker is toch iets anders. Ik hoop eruit te komen met Worcester en er toch nog bij te zijn.”

reutersReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.