Robertson schrijft stukje snookergeschiedenis op weg naar halve finales

Neil Robertson viert zijn overwinning.
PHOTO_NEWS Neil Robertson viert zijn overwinning.
's Werelds nummer een Neil Robertson heeft zich gisteren in het Crucible Theatre van Sheffield als laatste voor de halve finales van het wereldkampioenschap snooker geplaatst. De 32-jarige Australiër schakelde Judd Trump met 13-11 uit en schreef daarbij een stukje snookergeschiedenis. In het 22e frame liet hij een break van 101 noteren, om zo de eerste speler in de geschiedenis te worden die in één seizoen honderd centuries wegpot.

Het vorige record stond sinds vorig seizoen met 61 breaks van honderd of meer op naam van Trump. In zijn kwartfinale had Roberson al een paar keer erg nipt naast die honderdste century gegrepen en aanvankelijk leek het ook in zijn halve finale maar niet te willen lukken. Na een 2-6 in de eerste sessie was Robertson steeds op achtervolgen aangewezen. Een paar keer leek de wereldkampioen van 2010 het gat te zullen dichten, maar telkens liep Trump opnieuw uit. Pas na de century was bij 11-11 de hergroepering een feit. Het leverde Robertson een staande ovatie op. "Het was een fantastische reactie van het publiek. Het leek wel of ik drie 147's op rij gemaakt had", reageerde de "The Thunder from Down Under".

In het slotframe kreeg Trump, die dan al vier frames op rij verloren had en 1 uur en 4 minuten lang geen bal meer gepot had, nog één kans. Na een misser op zwart was het afgelopen voor de vicewereldkampioen van 2011.

In de halve finales (best of 33) ontmoet Robertson 's werelds nummer drie Mark Selby.

BELGA