Rel tussen coaches Antwerp en Oostende zorgt voor hoogspanning: “Coaching vol passie? Niks van, het is pure manipulatie”

Titelfinale 4 | OOSTENDE-ANTWERP GIANTS

Roel Moors.
BELGA Roel Moors.
Viert Oostende vanavond zijn achtste landstitel op rij, de 20ste in totaal? Of kruipt Antwerp Giants alsnog recht na het uppercutverlies in finale 3? Finale 4 start onder hoogspanning, na de uitlatingen van coach Moors aan het adres van zijn collega Gjergja. “Coaching vol passie? Niks van, het is pure manipulatie.”

“Ik kan Roel helemaal volgen”, zegt basketbalmonument en tv-analist Ronny Bayer. “Elke coach heeft zijn manier van coachen, maar het aanvechten van elke beslissing van de refs? Is dat passie? Neen, dat is intimidatie. Maar Gjergja hanteert die stijl nu al acht seizoenen, waarom het nu aanvechten?”

“Voor Gjergja is het part of the game, de refs onder druk zetten hoort erbij. Waarom zou hij ermee stoppen? Hij geraakt er altijd mee weg”, weet Bayer. “Nochtans ligt de oplossing voor de hand: bij een eerste aanvaring een waarschuwing van de refs. Bij een tweede een technische fout. En bij een derde uitspatting een nieuwe technische fout die de uitsluiting betekent. Ikzelf was ook een impulsieve coach, met veel passie. Maar ik garandeer je: ik vloog voor veel minder buiten.”

“En de stijl van Gjergja werkt aanstekelijk. Heel de technische staf gaat er in mee. De enige die nooit zijn beheersing verliest, is assistent Thierry Declercq. Kijk naar het voorbije duel. In de slotfase raadpleegt ref Geller de videobeelden om een beslissing te verifiëren. Wie staat er pal naast hem? Teammanager Debaere. Wat doet hij daar? Ook dat is intimidatie. En dat doet Oostende al jarenlang. En daar wordt nooit tegenin gegaan.”

“De liga draagt hierin een verantwoordelijkheid. Zij moeten de refs de juiste richtlijnen geven. Dat Liga-president Goethals een Oostends verleden heeft, is niet ideaal, maar het zijn de clubs die het binnen de Liga moeten oplossen.”

Dario Gjergja in discussie met ref Renaud Geller.
BELGA Dario Gjergja in discussie met ref Renaud Geller.

Geen polemiek

Bij Oostende reageert men behoedzaam op de uitspraken. “Die polemiek doet niet ter zake”, zegt sterke man Johan Vande Lanotte. “Hebben de refs tot hiertoe een resultaat van een titelfinale beïnvloed? Neen toch. Het zijn intense finales, met kleine verschillen en een grote onvoorspelbaarheid: dat is mooi. Dan moet een coach niet communiceren over refs of over een collega. Dat heb ik onze coach ook gezegd: ‘We zijn hier om te basketten, niet om te praten. Doe dat dan ook niet.’” 

GOYVAERTS/GMAX AGENCY
GOYVAERTS/GMAX AGENCY
GOYVAERTS/GMAX AGENCY

TITELFINALES

Antwerp Giants-Oostende 67-73

Oostende-Antwerp Giants 61-66

Antwerp Giants-Oostende 57-60

Oostende-Antwerp Giants 20.30u

Antwerp Giants-Oostende (?) 15/06 20.30u
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Melanie ogoueli

  Ronny ... en Roel zouden toch moeten weten dat een wedstrijd op het veld gewonnen wordt ! Trouwens die 2 konden r ook wat van ... toen ze zelf speelden ...

 • ferdy van peteghem

  Prachtige passie.... maar als we eerlijk zijn ... klopt Roel Moors zijn bevindingen. De refs durven hier niet in te grijpen. een voorbeeld? De elleboogstoot die 'het Oostendse monument' geeft aan een Antwerpse verdediger..... bewijzen genoeg als je de wedstrijd hebt gezien.....

 • Dirk Keizer

  Ik dacht dat het vorig seizoen 3-0 was. Dit jaar kampt het voor het eerst in jaren, en het zal in de 4de match niet anders zijn. Maar ik vind de aanval van Moors laag bij de grond. Alsof de 19 titels gestolen zijn. Roel staat soms ook gif te spuien tegen de scheids. Ik hoop dat de beste mag winnen. Voor Oostende de 8ste op rij voor Moors de 1ste. Dit zegt toch genoeg over coach Gjergja.

 • pierre Van den Wijngaert

  Als Gjerga de arbiter en de bond kan beïnvloeden en zo kampioen kan spelen dan doet hij waar hij voor betaald wordt,degene die zich laten beïnvloeden zijn in eerste instantie zwakkelingen die het niet goed voor hebben met hun sport,in elk geval het is tijdens de wedstrijden een droevig spektakel

 • Geert Grossen

  Alsof Moors zo een brave coach is naast de lijnen? Hij scheld zijn spelers de huid vol en zoekt expres de confrontatie met Dario Gjerga. Hij zou liever zien dat Oostende hater en Antwerpenaar Van den Broeck de finale fluit. Dat zou pas provocatie zijn. Shame on you .