Red Lions verslaan Argentinië in Hockey Pro League, Tom Boon twee keer aan het kanon in Cordoba

Tom Boon (rechts) opende de score
Photo News Tom Boon (rechts) opende de score
De Belgische hockeymannen hebben hun tweede duel in de Hockey Pro League gewonnen. De Red Lions haalden het in Cordoba met 2-4 van Olympisch kampioen Argentinië. De Belgische doelpunten kwamen op naam van Boon (2X), Boccard en Wegnez.

De Red Lions begonnen goed tegen de “Leones”, die verzwakt aan de aftrap verschenen na onder meer het internationale pensioen van middenvelder Lucas Rossi. Het Argentijnse team wordt verscheurd door interne strubbelingen. Tekenend is de exit van één van de beste slepers ter wereld, Gonzalo Peillat, na een dispuut met coach German Orozco.

De jongste twee officiële duels tussen de Belgen en de pan-Amerikaanse kampioenen draaiden uit op een gelijkspel (1-1). En ook bij de pauze in Cordoba stond die stand op het scorebord. Op aangeven van Florent Aubel had Tom Boon de Red Lions op voorsprong gebracht, maar na tussenkomst van de videoref konden de Argentijnen op gelijke hoogte klimmen nadat bleek dat een afstandsschot nog gedevieerd werd.

Na de pauze was het aanvankelijk wachten op grote kansen. De eerste opwinding van het derde kwart kwam er toen de Red Lions een strafcorner kregen. Alexander Hendrickx was het eindstation en de specialist trof de buitenkant van de paal. Brute pech. Maar uitstel bleek geen afstel. Met nog ruim een minuut op de klok kon Gauthier Boccard na een flukse counter de bal in twee tijden in het Argentijnse doel werken. En daar bleef het zelfs niet bij, want vlak voor het einde van het derde kwart kon Victor Wegnez ook de 1-3 nog in doel verlengen.

De Red Lions leken hun schaapjes op het droge te hebben en dat was helemaal het geval toen Tom Boon met nog ruim tien minuten op de klok zijn tweede van de avond in doel kon verlengen. Via Martinez werd het snel daarna 2-4, maar verder kwamen de Argentijnen niet meer. De eerste drie punten zijn zo binnen voor de Red Lions, die de Hockey Pro League na de zege van vanavond aanvoeren.

In totaal nemen negen landen deel aan deze eerste editie van de Hockey Pro League. De selectie van bondscoach Shane McLeod speelt zijn volgende wedstrijd komende vrijdag in Auckland tegen Nieuw-Zeeland. Twee dagen later volgt in Melbourne een duel met Australië. Vervolgens ligt de competitie voor België stil tot april.

Eerder op de avond begonnen de Belgische hockeyvrouwen in Cordoba met een 2-0-nederlaag tegen de Argentijnen aan hun campagne in de Pro League.

Red Lions over loden hitte: “Nooit eerder meegemaakt”

Tom Boon scoorde twee Belgische doelpunten. “Het waren echt moeilijke wedstrijdomstandigheden, nog zwaarder dan op de Spelen in Rio”, verklaarde de 29-jarige goalgetter nadien. “We kwamen na de partij tegen Spanje, waar we een 2-0-voorsprong in het slot uit handen gaven en Spanje zich in de shoot-outs beter toonde, met de juiste antwoorden. Voor onze twee volgende duels tegen Nieuw-Zeeland en Australië komt het erop aan om onze strafcorners nog wat bij te schaven. We moeten er vooral meer zien af te dwingen, tot dusver waren er dat nog maar twee in evenveel wedstrijden. En we tellen met Alexander Hendrickx een van de beste sleepers ter wereld in de rangen.”

“We hebben deze wedstrijd wat beter kunnen voorbereiden dan die tegen Spanje”, liet middenvelder Augustin Meurmans optekenen. “Dat vormde toch een verschil met toen in Spanje, waar we die tijd niet hadden. De warmte en luchtvochtigheid stelden ons inderdaad voor problemen, het was echt niet min. Nooit eerder speelde ik in zulke omstandigheden. Tijdens het matchbegin lukte het maar moeilijk om te ademen.”




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.