Red Lions en gastland India houden mekaar in evenwicht op WK hockey na match met twee gezichten

Photo News
De Red Lions hebben in hun tweede groepswedstrijd op het WK de buit verdeeld met gastland India: 2-2. Onze Belgische hockeymannen speelden een sterke eerste helft, maar zagen af in het derde en vierde kwart. De Belgen blijven met dit resultaat in de running voor rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales, al is India nog steeds groepsleider dankzij een beter doelsaldo. 

Ruim 15.000 uitzinnige Indiërs in het Kalinga Stadium van Bhubaneswar. Maar onder de indruk van de omstandigheden waren de Lions allerminst. Vanaf het startsignaal namen de mannen van coach Shane McLeod het heft in handen. De 0-1 van Alexander Hendrickx viel dan ook dik verdiend te noemen. Dat een strafcorner leidde tot de openingsgoal, deed ongetwijfeld deugd bij de Nieuw-Zeelandse oefenmeester. Hij zag hoe zijn team een prima eerste periode afleverde. 

Alexander Hendrickx viert na de 0-1
Photo News Alexander Hendrickx viert na de 0-1

Zo dominant de Lions voor rust waren, zo moeizaam verliep het nadien. India voerde stelselmatig de druk op, met de gelijkmaker van Harmanpreet als logisch gevolg. België wist even niet van welk hout pijlen maken. De intussen weer dolenthousiaste Indische fans roken bloed. Pompen of verzuipen dus. Wanneer Simranjeet India vroeg in het laatste kwart India de voorsprong bezorgde, leken de Lions op een eerste nederlaag op het WK af te stevenen. Tót Simon Gougnard op zo’n drie minuten van het einde profiteerde van weinig doortastend verdedigen bij India: 2-2. De laatste speeldag, waarin België het opneemt tegen Zuid-Afrika, moet uitmaken wie er doorstoot naar de kwartfinales. Elke groepswinnaar heeft een ticket beet bij de laatste acht, de nummers twee en drie spelen barragewedstrijden.

BELGA

Arthur De Sloover: “Eerste plaats zal moeilijk worden”

“Het zal moeilijk worden om groepswinnaar te worden”, schatte Arthur De Sloover de Belgische kansen in na het gelijkspel tegen India. “We zijn de moeilijke wedstrijd tegen India heel sterk begonnen. In de eerste helft hadden we de match onder controle. Maar nadien kwam India onder impuls van het thuispubliek onder stoom. Ze schakelden over naar man-tegen-man, waardoor we in het derde kwart echt hebben afgezien. Het positieve is dat we hard geknokt hebben om een gelijkspel uit de brand te slepen”, analyseerde De Sloover.

Aan het WK nemen zestien landen deel, verdeeld in vier groepen van vier. Elke groepswinnaar stoot direct door naar de kwartfinales, de nummers twee en drie spelen barragewedstrijden voor een plek bij de laatste acht. “Het zal moeilijk worden om nog als groepswinnaar uit de poule te komen”, weet de jongste Red Lion op het WK. Het gastland staat er dankzij het doelpuntensaldo beter voor. “We zullen een goede match moeten spelen tegen Zuid-Afrika.”

Bij Thomas Briels was de teleurstelling groot. “We wilden India echt verslaan. We kregen na de winst tegen Canada vier dagen rust en tijd om het duel voor te bereiden. We waren heel goed voorbereid en deden het ook goed in de eerste helft. In de tweede helft verrasten de Indiërs ons. Ze kwamen onder de druk uit. Een gelijkspel was wel een logisch resultaat”, aldus de aanvoerder van de Red Lions. 

Bondscoach McLeod wijst op “passieve tweede helft” 

“We zijn heel goed begonnen aan de match, maar in de tweede helft speelden we te passief”, reageerde bondscoach Shane McLeod.“Onze attitude was van bij het begin heel goed. We verspeelden wel veel energie, waardoor de tegenstander na de pauze beter in de wedstrijd kwam. En we hadden in het tweede kwart ook de 2-0 moeten maken, dat is duidelijk. In de tweede helft speelden we te passief”, analyseerde de Nieuw-Zeelander. “Sport is soms een psychologisch spelletje. Al het vertrouwen dat we hadden in de eerste helft verdween plots. We leden heel veel balverlies, terwijl de tegenstander sterker voor de dag kwam. Het wedstrijdplan viel helemaal in het water. Ik had deze match liever gewonnen. We verliezen twee kostbare punten. Het wordt moeilijk om dat recht te trekken.”

Blessure voor Stockbroekx, Antoine Kina opgeroepen als vervanger

Emmanuel Stockbroekx moest de partij verlaten in de 52e minuut. De speler van Bloemendaal liep een dijbeenblessure op. Antoine Kina (La Gantoise) werd opgeroepen als vervanger, zo maakte de Belgische hockeyfederatie later vanavond bekend.

Stockbroeckx liep een spierblessure op aan het rechterbeen. “Een medische scan moet meer uitsluitsel brengen over de diagnose. De medische staf doet er alles aan om Stockbroeckx volledig klaar te krijgen voor de confrontatie tegen Zuid-Afrika op 8 december”, klinkt het in een persbericht. De technsiche staf van de Red Lions neemt echter geen risico’s en vraagt eerste reserve Antoine Kina om maandagochtend het vliegtuig naar Bhubaneswar te nemen. “Voor het geval Stockbroeckx niet hersteld is voor de wedstrijd”, luidt het. De tweede reserve, Augustin Meurmans, wordt niet bij de groep van 18 Red Lions gehaald.

Emmanuel Stockbroekx (L).
EPA Emmanuel Stockbroekx (L).
BELGA
Photo News3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lucaz Keizer

    De Red Lions hebben nooit gezegd al wereldkampioen te zijn. Ze hebben de ambitie dat te worden, en terrecht. Als je zonder ambitie naar een tornooi gaat , blijf je beter thuis.

  • Ronaldo vatrijp

    We waren al W.K. voor we begonnen.

  • jean petermans

    Het hele wk gaat daar niet goed aflopen voor de Belgen, in de opening match zagen we al dat we onvoldoende scoren, neem daar nog bij dat we in een groep zitten met het gastland, ja dan weet je dat je gezien bent.