Red Lions boeken ruime zege tegen Zuid-Afrika, maar moeten via barrageduel kwartfinaleticket boeken

EPA
Makkelijke 5-1-zege voor de Red Lions tegen Zuid-Afrika, maar een rechtstreeks kwartfinaleticket op het WK was voor de Belgische hockeymannen niet weggelegd. India versloeg Canada immers met dezelfde cijfers en pakte op basis van het doelsaldo de groepszege. De weg naar de kwartfinale loopt voor de Lions langs een barrageduel.

De wedstrijd tegen Zuid-Afrika begon dramatisch voor de Belgen. Binnen de halve minuut zette Spooner zijn team op voorsprong. De Red Lions gingen op zoek naar de gelijkmaker en kregen net voor het einde van het eerste kwart loon naar werken. Alexander Hendrickx tekende op strafcorner voor de 1-1. De Lions waren gelanceerd en Simon Gougnard zorgde niet veel later voor de 2-1. Hendrickx, opnieuw op strafcorner, en Loïck Luypaert, ook op strafcorner, diepten nog voor halfweg de kloof uit tot 4-1. Na de pauze gingen de Belgen verder op doelpuntenjacht. Cédric Charlier maakte er vroeg in het vierde kwart 5-1 van. Daar bleef het bij. De 6-1 van Dockier viel net buiten de tijd.

Enkele uren later haalde India het met dezelfde cijfers van Canada. Het gastland had aan een zege genoeg voor groepswinst en Singh zorgde op strafcorner voor een snelle voorsprong. Van Son maakte in het derde kwart gelijk, maar nadien nam India ruime afstand. Na goals van Kangujam, Upadhyay (2) en Rohidas liep het uit tot 5-1.

India en België tellen elk 7 punten, maar het doelpuntensaldo is doorslaggevend. Hierin doet het gastland (+9) beter dan de Lions (+5). India stoot als groepswinnaar direct door naar de kwartfinales, de nummers twee (België) en drie (Canada) werken barragewedstrijden af voor een plek bij de laatste acht. De Belgen spelen als tweede in groep C op dinsdag hun volgende partij, tegen de derde uit poule D. Dat wordt Pakistan of Maleisië, maar ook een kraker tegen Nederland kan in principe nog.

Bondscoach Red Lions is niet ontevreden met barrages

Als nummer 2 in groep C komen de Red Lions dus in actie in de barrages van het WK hockey. Poulewinnaar India stoot dankzij een beter doelsaldo rechtstreeks door naar de kwartfinales. Bondscoach Shane McLeod is er echter niet rouwig om dat zijn troepen een extra wedstrijd moeten spelen in het Indiase Bhubaneswar.

“We hebben erover gepraat in de groep: wilden we echt als poulewinnaar doorgaan of wilden we onze tweede plaats behouden?”, verklaarde de Belgische bondscoach na de 5-1 zege tegen Zuid-Afrika. “In beide gevallen zijn er positieve zaken. Daarom hebben we op het einde van de match onze doelman niet van het veld gehaald om nog meer te scoren. We wilden gewoon de situatie controleren en bekijken waar dat ons zou brengen. Het was ook belangrijk geen tweede tegendoelpunt te slikken.”

Na 36 seconden keken de Red Lions zaterdag verrassend tegen een 0-1 achterstand aan. “We konden ons verwachten aan een goed wedstrijdbegin van Zuid-Afrika”, vervolgde McLeod. “De Zuid-Afrikanen moesten winnen om in het toernooi te blijven. In het eerste quarter hebben ze veel energie verbruikt, met een goed spel als gevolg. Ze hadden twee à drie kansen waarvan één doelpunt. En wij waren een beetje in slaap gevallen. Pas in het tweede quarter zijn we echt in de wedstrijd gekomen.”

In de achtste finales nemen de Red Lions het dinsdag op tegen het nummer drie uit poule D, hoogstwaarschijnlijk wordt dat Pakistan. “Recent hebben we twee keer tegen Pakistan gespeeld op de Champions Trophy in Breda. De eerste match hebben we gedomineerd, maar in de tweede wedstrijd toonden ze dat ze enkele stappen voorwaarts hadden gezet. We zullen die wedstrijden dus grondig bestuderen, net als hun prestaties hier in India. Er resten ons nog drie dagen tot dinsdag”, besloot McLeod.

EPA

Simon Gougnard: “We mogen ons niet meer laten verrassen”

“We lieten ons verrassen in de eerste minuten, pas daarna kwamen we goed in de partij”, analyseerde Simon Gougnard de laatste groepswedstrijd. “Het is duidelijk dat dat ons niet meer mag overkomen nu we in de eindfase komen met rechtstreekse uitschakeling”, vervolgde de middenvelder van Waterloo Ducks, verkozen tot man van de match door de internationale federatie.

“Uiteindelijk is het beter dat die defensieve fouten ons vandaag overkomen. We kunnen nu analyseren wat er gebeurd is”, aldus Gougnard, die werd bijgetreden door Cédric Charlier. “We hebben niet gepanikeerd na dat tegendoelpunt. Na een tiental minuten controleerden we de wedstrijd en ontplooiden we onze gewoonlijke organisatie. Het was niet onze beste wedstrijd, maar in bepaalde zones is er vooruitgang. Vooral op het vlak van afwerking, we hebben veel kansen en vijf à zes strafcorners gecreëerd en verzilverden drie van die strafcorners. Dat is heel positief”, stelde de aanvaller van Racing.

“Het is ook goed dat de middenvelders nu en dan scoren”, zei Gougnard nog. “Net zoals de sleepers ‘Alex’ (Hendrickx) en ‘Pino’ (Luypaert). Dat is goed voor hun vertrouwen.”

Dinsdag volgt een barragewedstrijd, met als inzet een plaats in de kwartfinales. Normaal gezien wordt Pakistan de tegenstander. Ik beschouw dit als een kans om nog een match extra te spelen”, vertelde Charlier. “Onze twee jongeren ‘Guus’ (Meurmans) en Antoine (Kina) kunnen zo ritme opdoen.” Gougnard verwacht een lastig duel tegen Pakistan. “Tijdens de Champions Trophy in Breda hadden we het moeilijk tegen hen. Het is een ploeg die je niet makkelijk uit verband kan spelen. Ze zijn technisch heel sterk en verdedigen goed.”

Photo News
Photo News1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jan janssens

    als ze de kwf overleven moeten ze tegen de Hollanders, en dan is het gedaan voor de zelfverklaarde wereldkampioenen.