Red Dragons nemen revanche tegen Nederland

Red Dragons (archieffoto)
BELGA Red Dragons (archieffoto)
De Belgische volleybalmannen hebben vandaag hun zesde wedstrijd in poule E van groep 2 in de World League met 0-3 gewonnen in en tegen Nederland. De setstanden waren 25-12, 25-17 en 25-14. De twee landen stonden gisteren in Den Bosch ook al tegenover elkaar. Toen won Oranje met 3-2.

De Red Dragons wonnen vorige maand de eerste vier wedstrijden in hun poule tegen Finland en blijven leider. Nederland pakte twee zeges tegen Portugal. Volgende week (13 en 14 juni) speelt de ploeg van Dominique Baeyens twee keer thuis tegen Portugal. Nederland is dan gastheer voor Finland.

Zo loom de Belgen gisteren startten, zo alert schoten ze dit keer uit de startblokken. Baetens verving Klinkenberg in de basis. Van Walle en Deroo ontpopten zich al snel tot de killers van dienst (4-8). Het volleybalplaatje klopte bij de bezoekers, Valkiers verdeelde technisch verfijnd én gevarieerd. Ook serverend - met Baetens, Deroo en Verhees voorop - lukte nagenoeg alles. Nederland werd van het kastje naar de muur gespeeld. De Red Dragons met volleybal uit het boekje via 5-12 en 7-19 naar setwinst (12-25).

Geconcentreerd blijven was het devies van Baeyens in de onderbreking. En dat lukte ook. Na een misverstand tussen de Nederlandse setter en Klapwijk stond het al 5-8. Verhees diepte de kloof uit tot vijf punten, al kwamen de Nederlanders nog even opzetten na twee opeenvolgende bloks op Van Walle en op Baetens. Van zodra de Red Dragons het gaspedaal indrukten, keken de Nederlanders toe. Deroo mocht weer juichen nadat hij een moeilijk situatie heerlijk oploste (13-19). Oranje rolde zelf nog de rode loper uit na een resem fouten (17-25).

Van Walle zette in de derde set de toon met een ace (1-4). De Nederlanders bleven het moeilijk hebben. Jorna ging naar de kant voor Andringa, backup voor de geblesseerde Sparidans. Ook hij kreeg geen regelmaat in de receptie. België strafte een veel te verre stop van de gelegenheidslibero af: 4-9, Baetens swingde verder met een pipe-aanval bij 4-10. Nederland kreeg geen voet meer aan de grond, de aanvallers gingen om beurt de dieperik in. Deroo en zijn maats freewheelden verder naar een straffe overwinning (14-25).

Nederland - België 0-3
(12-25, 17-25, 14-25)

België: Valkiers 4, Deroo 9, Coolman 7 , Van Walle 12, Baetens 7, Verhees 8. Libero: Dejonckheere

Stand Ptn W G V sv st
1. België 14 6 5 1 17-9
2. Nederland 7 4 3 1 9-8
3. Finland 8 6 2 4 12-13
4. Portugal 1 4 0 4 4-12

Bij de opstelling van het klassement wordt er eerst gekeken naar het aantal gewonnen wedstrijden.

Valkiers was met Dragons gebrand op knalprestatie tegen Oranje

"Het is geweldig om zo'n matchen te kunnen spelen, alles draaide en ik voelde mij goed in m'n vel", aldus Matthias Valkiers. 'We bleven van begin tot eind bij de les. Eigenlijk had ik een terugval verwacht na de vlotte zege in het openingsspel, maar die kwam er niet. Integendeel, zelfs in moeilijke momenten vonden we de oplossingen. We waren zo gebrand op een knalprestatie na zaterdag, dat leefde echt in de groep. De intense recuperatietraining heeft zijn vruchten afgeworpen."

"De Final 4 is nog ver, maar we hebben toch een stapje gezet richting Bulgarije met deze zege tegen een directe concurrent. Vooral de manier waarop is schitterend."

Ook libero Stijn Dejonckheere uitte zich in superlatieven.

"Je zag dat de spelvreugde er bij iedereen afstraalde. Gisteren was het nog balen want ik vond dat we de zege toen verdienden, maar we verloren tegen één speler. Vandaag klopte ons collectieve plaatje volledig. Ook de inbreng van Baetens deed de ploeg goed. Het is ook zo'n speler die extra schwung in het team kan brengen. Het is vooral onze verdienste dat we het kopje niet lieten zakken na zaterdag. Iedereen behield de focus om vandaag te kunnen knallen. Nu hebben we echt recht om na te genieten van deze stunt."