Red Dragons mikken vanmiddag op EK-brons: "Servië is meer aards niveau dan Rusland"

afp
Hopelijk is het vertrouwen van de Red Dragons niet té geblutst door de zware nederlaag tegen Rusland in de halve finale van het EK gisteren. Er bestaat ook geen betere manier om die ontgoocheling door te spoelen dan deze namiddag (17u30) te winnen tegen Servië in de troosting. Ook EK-brons zou een unicum in de Belgische volleybalhistorie zijn.

De Red Dragons zeggen dat het niet moeilijk valt om zich opnieuw op te laden na de toch wel stevige domper tegen Rusland: "Als we ons voor zo'n duel om EK-brons niet kunnen opladen, zou er iets mis zijn als topsporter", aldus Gert Van Walle. "Het is wel lang geleden dat we zo weggespeeld zijn als tegen Rusland - dat is als topsporter nooit makkelijk te accepteren - maar we kunnen daar nu toch niets meer aan veranderen. Er is nog werk aan de winkel dat we later kunnen analyseren. Nu telt alleen Servië."

De Belgische staff deed zijn huiswerk om de tegenstander grondig te analyseren. Servië hoort ook tot de absolute wereldtop in volleybal. In het verleden lag België meestal onder - zoals in de EK-kwartfinale van 2013 - maar de Red Dragons konden moed putten uit de recente zege in de World League. België klopte begin juni Servië in eigen land met 0-3, Servië nam een week later in Teheran met dezelfde cijfers revanche.

Sowieso ziet Van Walle kansen tegen Servië: "Dan moeten we in vergelijking met onze match tegen Rusland wel onze opslagdruk verhogen. Als die goed draait, hangt dat ook samen met onze blokverdediging. Servië beschikt natuurlijk over veel aanvallende kracht en ervaring in zulke grote toernooien. We moeten onze cool zien te bewaren."

afp
afp

De aanvallende weelde van Servië laat zich op het wedstrijdblad zien. Hun speler met de grootste faam is Aleksandar Atanasijevic, een absolute topverdiener, maar hij begon de halve finale tegen Duitsland op de bank, ten voordele van Drazen Luburic. Met Uros Kovacevic beschikt Servië voorts over een vlotscorende receptiehoekspeler.

Maar Servië zou België toch beter moeten liggen dan Rusland, denkt assistenttrainer Brecht Van Kerckhove: "Tegen Rusland hadden we geen kans, tegen Servië zullen we wel een kans hebben. Servië is een meer aards niveau. Zij hebben problemen met onze jumpfloat, maar het is ook aan ons om vat te krijgen op hun aanvallende kracht."

Tomas Rousseaux hoopt ook dat de motivatie in het voordeel van België uitdraait. Servië is zo gepokt en gemazeld op EK-niveau - op hun palmares staan al twee gouden medailles (2001, 2011), één zilver en vijf keer brons - dat de ontgoocheling om de gemiste kans op goud na hun nederlaag tegen Duitsland misschien zwaarder doorweegt: "De kans bestaat dat ze niet echt meer supe gemotiveerd geraken", meent Rousseaux: "Mijn zus Hélène vertelde me dat dat ook wat het geval was in 2013 toen Servië tegen de Yellow Tigers ook 'slechts' om het EK-brons moest spelen. Servië verloor toen, voor mijn part mag dat nu ook (lacht)."

afp
afp
afp
afpReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.