Red Dragons boeken op EK volley simpele zege tegen zwakke broertje Oostenrijk

BELGA
De ouverture van de Red Dragons op het EK volley kende weinig valse noten: 3-0 tegen het zwakke broertje Oostenrijk. Winst tegen Duitsland morgen kan cruciaal zijn om minstens de tweede groepsplek af te dwingen.

In kampioenschappen durven openingswedstrijden al eens voor verrassende resultaten zorgen. Maar de Red Dragons hielden bij de EK-aftrap het hoofd koel. Zowat 2.000 fans in Paleis 12 van de Brusselse Expo keken toe hoe België met zijn hogere status en surplus aan kwaliteit zowel aanvallend en verdedigend de bovenhand hield over Oostenrijk: 25-17, 25-23 en 25-17. De Red Dragons hoefden nooit in een stresskramp te schieten, ook niet in de tweede set toen Oostenrijk tot 22-22 aanklampte. Dan zorgde Arno Van De Velde met een rake klap en goed blok voor het betere eind.

Conclusie: een routineuze zege voor de Red Dragons. Maar knoop daar niet te veel conclusies aan vast want ze zijn niet door een topland op de proef gesteld. De snelle afhandeling komt wel tegemoet aan de wens van kapitein Sam Deroo. Nu het EK voor het eerst met 24 teams over 4 poules met zes landen plaatsvindt, is het speelschema veel drukker en heeft België er baat bij zuinig met de krachten om te springen. Deroo: “We spelen vijf matchen in zes dagen, in welke sport doen ze dat nog? Energie sparen is meegenomen. Het zal ook cruciaal zijn om na elke match snel mentaal te resetten naar de volgende opdracht.”

BELGA

Over Oostenrijk mogen ze dus al de ‘delete’-knop drukken. Zaterdagmiddag volgt wel een topaffiche tegen Duitsland: een eerste moment van de waarheid in de groep. België wil liefst bij de eerste twee finishen om zo wellicht wereldkampioen Polen in de achtste finale te ontlopen. Dan is een stunt tegen Duitsland of Servië – nota bene zilver en brons van het vorige EK – aangewezen. Beide topnaties speelden gisteren al tegen elkaar. Duitsland maakte geen al te beste beurt en verloor met 0-3. Steraanvaller György Grozer speelde flets en leek fysiek niet zo fit. Duitse media vragen zich of zijn rug het houdt op dit EK. Geen Grozer op topniveau zou de kansen van de Red Dragons verhogen. Zondag speelt België ook zijn derde groepsmatch tegen Spanje.

BELGA
BELGA

Bondscoach Van Kerckhove: “Hebben gedaan wat we moesten doen”

Bondscoach Brecht Van Kerckhove beseft dat België tegen Duitsland nog uit een ander vaatje zal moeten tappen dan tegen de eerste opponent. “Tegen Oostenrijk hebben we gedaan wat we moesten doen. Nu moeten we op dit elan verder gaan. We beseffen wel dat Duitsland een ander kaliber is. We zullen nog scherper moeten spelen. Mentaal staan we nu wat in het voordeel na onze 3-0-winst, terwijl Duitsland toch wat een offday kende tegen Servië. We rekenen ook op de steun van het publiek dat ons een boost kan geven om te stunten.”

Over het niveau van de Duitse topper Grozer wil Van Kerckhove niet speculeren. “Ik heb wel gehoord dat hij nauwelijks heeft opgewarmd. Maar goed, misschien hebben ze hem gespaard voor zaterdag. Ik ga er vanuit dat hij er tegen ons staat. Hij had tegen Servië zijn dagje niet, maar in het verleden heeft hij al genoeg bewezen dat hij op zijn eentje het verschil kan maken.”

Ook hoofdaanvaller Hendrik Tuerlinckx is beducht voor Duitsland: “Het is een keymatch, maar we moeten ook oppassen om dat niet over te benadrukken. Zelfs als het negatief uitdraait, krijgen we nog kansen in het vervolg van het toernooi.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.