Rechter: "Yuri van Gelder lag gewoon véél te lang in bed"

Yuri van Gelder tijdens de rechtszaak.
EPA Yuri van Gelder tijdens de rechtszaak.
Yuri van Gelder lag te lang in zijn bed, klaarblijkelijk zijn roes uit te slapen. Ondanks waarschuwingen, en midden in een training- en wedstrijdprogramma, heeft hij een nacht doorgezakt en zich daarmee niet aan afspraken gehouden. Zijn gedrag was ondermijnend voor het team. Het Nederlandse Olympische Comité NOC*NFS heeft daarmee in redelijkheid besloten om Yuri van Gelder terug te trekken van de Olympische Spelen. Op een trainingsdag die voor Van Gelder om 9u30 had moeten beginnen lag hij tot 3u 's middags in zijn bed.

Dat is de motivering van de rechter in Arnhem, nadat deze vrijdag al uitspraak had gedaan over de rechtszaak van turner Yuri van Gelder tegen sportkoepel NOC*NSF. De sportkoepel trok Yuri terug van de Spelen in Rio nadat Van Gelder na zijn kwalificatie voor de ringenfinale was gaan stappen. Van Gelder, weer terug in Nederland, vocht die beslissing afgelopen vrijdag aan in een kort geding maar verloor. De rechter gaf bij die uitspraak toen nog geen motivering.

Berichten gemist
Die is er nu wel. De rechter oordeelt dat Van Gelder zich niet aan de regels heeft gehouden om zich als goed lid van het team te gedragen, ondanks alle afspraken. Van Gelder miste de volgende ochtend een training en zegt dat hij de berichtjes van zijn coach heeft gemist. De rechter acht dat niet aannemelijk en ziet het bovendien als verantwoordelijkheid van de sporter om op tijd te zijn voor een training. Van Gelder had de ochtend na zijn feestavond om half tien moeten trainen maar lag tot drie uur 's middags in bed.

Zijn gedrag was ondermijnend voor het team en heeft, mede gezien het cocaïneverleden van Yuri van Gelder, geleid tot een vertrouwensbreuk met zijn trainer en NOC*NSF.

Twee keer gehoord

Dit geldt des te meer nu Van Gelder te kennen gaf niet in te zien dat hij iets verkeerds had gedaan. De ringenspecialist is in Brazilië tot twee keer toe gehoord, voordat het besluit is genomen hem naar huis te sturen. Er is geen sprake van een lichtvaardig of onzorgvuldig genomen besluit door de sportkoepel, zo vindt de rechter.

Van Gelder (die de proceskosten van NOC*NSF, 1435 euro, nu ook moet betalen) besloot vrijdag, na zijn verloren kort geding, niet in hoger beroep te gaan.