Rechtbank fluit echtgenoot terug: Iraanse vedette mag land wél uit voor WK

Niloufar Ardalan.
AFP Niloufar Ardalan.
Nieuwe commotie rond Niloufar Ardalan, de vedette uit het Iraanse vrouwenvoetbal. Een rechtbank heeft beslist dat de 30-jarige vrouw mag deelnemen aan het WK futsal, dat deze week zijn beslag kent in Guatemala. Daarmee gaat justitie lijnrecht in tegen het veto van de echtgenoot van Ardalan, die zijn vrouw had verboden om deel te nemen aan het toernooi. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

De beslissing van de rechtbank is opmerkelijk. Volgens de heersende wetten heeft een vrouw in Iran de toestemming van haar man nodig telkens ze het land wil verlaten. Ardalan zag zich zo in september de deelname aan het Aziatisch kampioenschap futsal in Maleisië door de neus geboord. Haar echtgenoot beriep zich toen op een Islamitische wet en belette haar af te reizen, om in de plaats thuis voor hun zevenjarige zoon te zorgen die voor zijn eerste schooldag stond.

Dit keer zag justitie het anders en sprak zich uit in het voordeel van Ardalan, die groen licht kreeg om naar Guatemala te gaan. "De procureur heeft mij de toestemming gegeven om het land te verlaten", zegt de vrouw, die ook kapitein is van het Iraanse team. "Ik ben blij dat ik er kan bij zijn op het WK."

AFP