Racismeschandaal verhit basketwereld: "Stel nooit meer dan twee zwarten tegelijk op"

Gedvydas Vainauskas, intussen voorzitter af.
Twitter Gedvydas Vainauskas, intussen voorzitter af.
Terwijl de Belgian Cats de nationale basketwereld zijn mooiste momenten bezorgen op het EK, komt er ook minder fraai nieuws van het basketfront. Een racismeschandaal verhit dezer dagen de gemoederen.

Aanleiding vormt een uitspraak van Gedvydas Vainauskas, voorzitter van Lietuvos Rytas, één van de toonaangevende clubs in basketnatie Litouwen. Op de vraag wat het succesrecept is van zijn club, antwoordde Vainauskas er niet naast. "Niet meer dan twee zwarte spelers tegelijk opstellen. Zodra dat wél gebeurt, wordt het moeilijk. Dat leren 23 jaren ervaring in het basket. Onze coach stelde dit seizoen graag zwarte spelers op, om ze onder controle te kunnen houden. Plots stonden er vier zwarten samen op het veld. Die speelden als een echt zootje. Dat werkt niet."

De straffe uitspraken van Vainauskas bleven niet zonder gevolgen. Coach Tomas Pacesas bood onmiddellijk zijn ontslag aan. De Europese basketbond besliste om een disciplinaire procedure op te starten tegen Vainauskas, maar die hield de eer aan zichzelf en legde zijn mandaat neer.

Vainauskas is niet de eerste clubvoorzitter die zich bezondigt aan racistische uitlatingen tegenover donkere spelers. Drie jaar geleden moest Donald Sterling, op dat moment eigenaar van NBA-club LA Clippers, opstappen na racistische uitspraken. De NBA schorste Sterling vervolgens voor het leven.

Litouwen is vice-Europees kampioen basket bij de mannen. Later dit jaar neemt het land net als de Belgian Lions deel aan het EK 2017.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kansarax Buda

  Wat een idioot. Beste basketball teams van de wereld bestaan uit zwarte spelers.. Ik vind hier niet veel mening aan.. die man is gewoon een idioot.

 • Yvan Kortrijk

  Zeggen dat je beter geen twee zwarte spelers opstelt is racisme?? Het begrip "racisme" is al zo uitgzhold dat het nog weinig betekenis heeft. Wie ook maar ezn woord kritiek heeft op een ander geloof of ras, is steevast racist.

 • Mohamed EH...

  Zwarten heersen in het basket, in het voetbal, in tennis, in atletiek. Overal zijn ze het beste in. Blanken munten vooral uit in racisme en onderdrukking.

 • Mamadou Elmo

  De NBA bestaat voor 90% of meer uit zwarten!!!! Daarom dat ze de beste van de wereld zijn, meneertje WIT

 • Philippe Deckers

  Hahaha er mag toch nog eens gelachen worden...