Qatar pakt zilver op WK handbal met bijna volledig genaturaliseerd team

op het WK handbal pakten de Qatarezen de tweede stek en daar waren ze uiteraard best tevreden mee.
REUTERS op het WK handbal pakten de Qatarezen de tweede stek en daar waren ze uiteraard best tevreden mee.
Met slechts twee handballers die ook in Qatar het eerste levenslicht zagen pakte het Arabisch land afgelopen zondag het zilver op het WK handbal. Enkel Frankrijk kon de 14 genaturaliseerde Qatarezen nog van de ultieme oppergaai houden. Qatar is niet het eerste land dat zo veel spelers van nationaliteit laat veranderen, want ook op de Afrika Cup wordt die tactiek al toegepast.

De bondscoach van Frankrijk Claude Onesta spreekt zelfs over tijdelijke nationaliteiten. "Als je tijdelijke paspoorten hebt speciaal voor een competitie dan buig je de regels simpelweg om. Ik wil daarmee geen steen werpen naar Qatar, maar het is jammer dat we die richting uitgaan met onze sport." De Fransman heeft het dan voornamelijk over het handbal, maar ook in andere sporten hebben we dit fenomeen al gezien.

Di Stefano en Puskas
Raffaele Poli, een onderzoeker voor het Internationale centrum voor sportstudies (CIES), vertelt aan L'Equipe dat dit ook al in het verleden gebeurde. "De Italiaanse voetbalploeg van de jaren 30 (dat kampioen werd in 1934 en 1938) kende toen enkele spelers die eerder voor een ander land uitkwamen. Attilio Demaría, Enrique Guaita, Raimundo Orsi, Luis Monti voor Argentinië, en Anfilogino Guarisi voor Brazilië." De grote voetballers Alfredo Di Stefano en Ferenc Puskas konden trouwens ook zomaar kiezen voor welk land ze zouden uitkomen.

Kleinere sporten
Ondertussen heft de FIFA wel al enkele regels ingevoerd waardoor het niet meer zo simpel is om van nationaliteit te veranderen als zou het een onderbroek zijn. In andere sporten is dat nog niet het geval. "In het rugby, handbal, tafeltennis en badminton zijn ze minder bij de pinken", aldus Poli aan L'Equipe. "Ze kunnen makkelijk van nationaliteit veranderen omdat het aantal competitieve landen zeer laag ligt."

Equitoriaal-Guinea
Met Equitoriaal-Guinea is er ook een zeer recent voorbeeld. Het thuisland van de Africa Cup heeft het zelfs tot een halve finale tegen Ghana geschopt. Slechts vier van de 23 spelers zijn ook geboren in Equitoriaal-Guinea."Maar ze hebben allemaal wel een link met Equitoriaal-Guinea", vertelde de Argentijnse bondscoach Esteban Becker.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
EPA
EPA
PHOTO_NEWS
AFP