Pro Basketball League voert Homegrown Player Rule in vanaf 2018-2019

Photo News
Vanaf het seizoen 2018-2019 wordt de Homegrown Player Rule ingevoerd in de hoogste klasse van het Belgische mannenbasket en vanaf de achtste finales in de Beker van België. Dat maakte de Pro Basketball League, de belangenvereniging van Belgische basketeersteklassers, maandag tijdens een persmoment in het Brusselse Koning Boudewijnstadion bekend.

"Die Homegrown Player moet tussen de leeftijd van 12 en 21 jaar minstens vier seizoenen gespeeld hebben bij een bij de Belgische federatie aangesloten club", verduidelijkte Wim Van de Keere, algemeen manager van de Pro Basketball League (PBL). "Vanaf het seizoen 2018-2019 moet er bij elke club op elk moment van de wedstrijd minstens één Homegrown Player op het veld staan. Wij wilden het systeem al van komend seizoen invoeren, maar de clubs hebben om een jaar uitstel gevraagd. Het gaat hier immers om een ingrijpende verandering, waarvoor een aanpassingsperiode vereist is. Wij begrijpen dat, het is zeker niet onze bedoeling om de clubs of de spelersmarkt onder druk te zetten, ook al leggen we de focus nu op de eigen jeugdspelers. De clubs krijgen hiervoor meer bescherming door middel van een opleidingsvergoeding, die uitbetaald wordt als de jeugdspeler naar een andere club zou vertrekken."

De invoering van de Homegrown Player Rule kadert in het beleidsplan en de strategische assen voor de komende drie jaar, die maandag voorgesteld werden door Van de Keere en voorzitter Arthur Goethals. De Pro Basketball League mikt de komende jaren op een aantrekkelijke competitie en een doorgedreven professionalisering om zo tot sterkere clubs en dus ook een sterkere liga te komen. Eén van de belangrijkste uitdagingen daarbij was het afstellen van de kalender op de Europese en internationale competities. "Vanaf komend seizoen wordt er - net als in het voetbal - gewerkt met 'windows' voor internationale wedstrijden, waardoor er telkens voor een periode geen competitiebasket mogelijk is. Het was dus belangrijk om de verscheidene kalenders zo goed mogelijk op mekaar af te stemmen. We willen immers meer aandacht besteden aan de Europese competities, waarin onze clubs dit seizoen niet voldoende belicht werden."

Mogelijk wordt er daarbij grensoverschrijdend gewerkt, want vanuit Nederland is er interesse om een BeneCup te organiseren. "Dat is helemaal nog niet concreet, maar het klopt wel dat we de mogelijkheid onderzoeken. Een BeneLeague lijkt me niet haalbaar, wat betreft een bekercompetitie moeten we bekijken of het commercieel interessant zou zijn."

Na het forfait van Verviers-Pepinster spelen er dit seizoen slechts tien clubs meer in de hoogste afdeling van het mannenbasket. Daarom wordt er een dubbele competitie georganiseerd met acht deelnemers aan de play-offs. Naar het einde van de competitie zullen er wedstrijden back-to-back gespeeld worden, waardoor teams op vrijdag en zondag tegenover mekaar staan. "Idealiter spelen we met twaalf clubs, maar een financieel gezonde competitie is minstens even belangrijk. Naast de controle door de Licentiecommissie komt er ook een opvolging van de dossiers van onze clubs. We geven de hoop op twaalf teams echter zeker niet op. Er zijn te veel 'blind spots' in België en de kloof tussen de eersteklassers en de teams uit de lagere divisies wordt steeds groter. De inspanningen zullen echter van de clubs moeten komen, zoals eerder met Limburg United gebeurd is."

BELGA
BELGA