Pistorius vrijdag dan toch niet vrij, familie reageert geschokt

AP
Oscar Pistorius komt nu vrijdag dan toch niet vrij. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Justitie heeft de vrijlating op borgtocht opgeschort en de zaak teruggestuurd naar de commissie die zich over voorwaardelijke vrijlatingen buigt. De familie van Pistorius reageert geschokt en ontgoocheld op het nieuws dat hij vrijdag niet thuis zal zijn.

De Zuid-Afrikaanse atleet zou normaal vrijdag vrijkomen na tien maanden van zijn celstraf te hebben gezeten voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius werd tot vijf jaar veroordeeld.

"De beslissing om Pistorius op 21 augustus voorwaardelijk vrij te laten, is voorbarig genomen en zonder wettelijke basis", aldus minister van Justitie Michael Masutha, die de beslissing van de commissie om de celstraf van de atleet na tien maanden in huisarrest om te zetten, wil laten herbekijken.

De beslissing in juni was het werk van de bevoegde autoriteiten in de Kgosi Mampuru II gevangenis in Pretoria, waar 'Blade Runner' vastzit. Woordvoerder Mthunzi Mhaga van het ministerie van Justitie zei tegenover nieuwszender eNCA dat er nog geen datum is voor dat herbekijken door een hogere instantie. Daarmee lijkt de geplande vrijlating van Pistorius zeer onwaarschijnlijk.

AP

De atleet had in oktober van vorig jaar vijf jaar gekregen voor doodslag met schuld op Steenkamp, en was niet veroordeeld voor moord. Dankzij zijn goed gedrag verkreeg hij voorwaardelijke vrijlating. Maar volgens het ministerie van Justitie viel die beslissing toen Pistorius daarvoor nog niet eens in aanmerking kwam omdat hij toen nog geen tien maanden van zijn celstraf had uitgezeten. In Zuid-Afrika kunnen gevangenen voorwaardelijk vrijkomen als ze een zesde van hun straf hebben uitgezeten.

AP

Masutha heeft de beslissing tot opschorting genomen na het ontvangen van een petitie tegen die vrijlating vanwege de Progressieve Vrouwenbeweging in Zuid-Afrika. Vele militanten voor de vrouwenrechten zien het doden van Steenkamp als een daad van partnergeweld, hoewel dit tijdens het proces niet was bewezen.

De 28-jarige aan beide benen geamputeerde Pistorius had in de Valentijnsnacht van 2013 Steenkamp doorheen de badkamerdeur doodgeschoten en hield tegenover justitie staande dat dit per ongeluk was gebeurd omdat hij dacht met een inbreker te doen te hebben. De rechter volgde zijn versie.

Het parket is daartegen in beroep gegaan bij het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof.

Pistorius heeft altijd beweerd dat hij zijn vriendin per ongeluk doodschoot, omdat hij dacht met een inbreker te maken te hebben