Pistorius NIET schuldig aan moord, morgen pas verdict

REUTERS
De rechter in het proces-Pistorius heeft vanmiddag de verdere voorlezing van haar vonnis naar morgen verdaagd. Eerder op de dag oordeelde ze dat de atleet zich niet schuldig heeft gemaakt aan moord met voorbedachtheid. Net voor de verdaging oordeelde de magistrate wel nog dat Pistorius nalatig was geweest. Er hangt dus nog altijd een celstraf van vijftien jaar boven zijn hoofd en zo draaide de uitspraak dan toch niet helemáál in het voordeel van een bijzonder emotionele Pistorius en op een bolwassing voor de aanklager uit.

Een chronologisch verloop van het proces (van achter naar voor):
"Het is duidelijk dat zijn gedrag nalatig was", besluit rechter Masipa. De rest van de uitspraak en de strafmaat volgen morgen. Alles wijst op dood door schuld, waarop een maximumstraf van vijftien jaar en een minimumstraf van nul jaar staat.

Pistorius wordt nu zwaar aangepakt door Masipa. Ze zegt dat hij om hulp had moeten roepen of hulp- of veiligheidsdiensten moeten bellen en dat ze geen verklaring van hem heeft gekregen waarom hij dat niet gedaan heeft. Ze oordeelt ook dat zijn handicap geen excuus was om te schieten. Hij had voldoende tijd om na te denken. Een 'rationeel' iemand weet dat de persoon achter de badkamer het waarschijnlijk niet zou overleven. Zijn gedrag was nalatig. Hij acteerde te gehaast en gebruikte overmatig geweld.

AP

De lunchbreak zit er zo dadelijk op. De vraag aangaande de strafmaat nu luidt vooral hoe nalatig Pistorius was toen hij de kogels door de badkamerdeur jaagde.

AP

Er heerst op sociale media ook veel onbegrip. Velen snappen niet dat Pistorius onschuldig is aan moord.

Op Twitter wordt intussen volop gedebatteerd welke mogelijke celstraf Pistorius boven het hoofd hangt. De eventuele strafmaat zou vandaag wel niet bekendgemaakt worden door rechter. Aanklager en advocaat mogen daar eerst hun stem in laten horen.

Ook het zogenaamde 'dolus eventualis' wordt verworpen en dus opnieuw goed nieuws voor Pistorius. Hij wordt onschuldig bevonden aan het plegen van moord. Volgens de rechter is er geen grond om te twijfelen aan de versie van de sprinter. Volgens de magistrate kan men er niet omheen dat de sporter ten onrechte dacht dat zijn leven in gevaar was. Tegelijk staat vast dat Pistorius tegen de wet heeft gehandeld, toen hij naar de badkamerdeur schoot waarachter zich zijn vriendin ophield. Hij had niet kunnen weten dat Steenkamp in de badkamer was en dat hij iemand doodde. Er hangt hem dus nog altijd een celstraf boven het hoofd, al kan dat ook een voorwaardelijke straf worden. De Paralympiër heeft het erg moeilijk, barst geregeld in tranen uit en wordt getroost door zijn zus Aimee en advocaat Brian Webber.

Aimee Pistorius staat dicht bij haar broer.
GETTY Aimee Pistorius staat dicht bij haar broer.

Rechter Masipa: "Pistorius is niet schuldig is aan moord met voorbedachte rade." Volgens de rechter hebben de aanklagers tijdens het proces niet aangetoond dat Pistorius de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp heeft voorbereid. Dat is een eerste overwinning voor Pistorius, al lag die in de lijn der verwachtingen. Opnieuw een rustpauze.

De rechter twijfelde vooral aan verklaringen van getuigen die de aanklagers tegen Pistorius hebben opgevoerd. Zo gelooft ze naar eigen zeggen niet dat bijvoorbeeld Michelle Burger kreten in doodsangst van het slachtoffer Reeva Steenkamp kan hebben gehoord. Dat verklaarde onder anderen Burger eerder tijdens het proces. Burger was een belangrijke getuige voor de aanklagers, die stelden dat Pistorius zijn vriendin Steenkamp met voorbedachten rade heeft vermoord. De angstkreten van Steenkamp passen niet in het verhaal van Pistorius die door een deur heen op een inbreker dacht te schieten.

June en Barry Steenkamp, ouders van het betreurde model Reeva.
GETTY June en Barry Steenkamp, ouders van het betreurde model Reeva.

Alle wegen lijken toch opnieuw te leiden tot de intentie: was het de bedoeling van Pistorius om te doden? Masipa is nu ook streng voor Pistorius als getuige. Hij ontweek geregeld de vragen of hoorde ze niet en maakte zich telkens meer zorgen over de implicaties ervan. Om er dan aan toe te voegen dat een slechte getuige niet altijd een schuldige getuige is. Ze vindt de zaak ook erg apart. "Waarom hoorde hij Reeva niet? - Waarom schoot hij vier keer?" Masipa vond dat Pistorius ook niet altijd even waarheidsgetrouw was in de rechtszaal. Om ook dan te zeggen dat dit niets zegt over het al dan niet schuldig zijn.

EPA

De lezing is opnieuw hervat. De rechter herhaalt dat Pistorius niet aan een mentale stoornis of ziekte lijdt en hij dus het verschil kent tussen goed en slecht. Dat hij met andere woorden zelf verantwoordelijk is voor zijn acties. Ze stelt ook dat er een groot verschil is tussen een reflex en een ongewilde actie. De essentie: Pistorius wist dus maar al te goed wat hij deed toen hij de trekker overhaalde. Hij wou ook duidelijk een vuurwapen gebruiken en niets anders. Het lijkt erop dat de contradicties in zijn verdediging Pistorius de das gaan omdoen. De atleet zei min of meer gedachteloos te hebben geschoten, maar tegelijkertijd bewust laag te hebben gemikt. Die twee beweringen stroken niet met elkaar, aldus de rechter.

Rechter Thokozile Masipa.
EPA Rechter Thokozile Masipa.

Na goed nu minder goed nieuws voor Pistorius. De rechter heeft het over contradicties in de verdediging van de ex-atleet. Masipa kan gewoon niet geloven dat Pistorius niet dacht vooraleer hij schoot. Dat zou weleens een belangrijk element kunnen zijn. Voorlopig zitten er volgens de rechter dus zowel hiaten in de versie van de openblare aanklager als die van Pistorius. Afwachten in welke belissing dat gaat resulteren. Er zit behoorlijk wat vaart achter de voorlezing. Grote delen uit vooral de verdediging van de staat worden weggelaten. We zullen meer dan waarschijnlijk vandaag dus nog een uitspraak krijgen. De zitting is nu even stilgelegd tot 11u30.

Carl Pistorius, de broer van Oscar, wordt binnengereden. Hij raakte vorige maand betrokken bij een auto-ongeluk.
GETTY Carl Pistorius, de broer van Oscar, wordt binnengereden. Hij raakte vorige maand betrokken bij een auto-ongeluk.

Goed nieuws voor Pistorius: rechter Masipa zegt dat ze niet gelooft dat het gekrijs tijdens de feiten dat van een vrouw was, maar dat het Pistorius was die schreeuwde toen hij zag dat Reeva niet in haar bed lag. Ze gaat vervolgens verder door de getuigenissen van de buren en keurt de versie van de openbare aanklager af. Uit de Whatsapp-berichten kan ze niets afleiden. Die tonen volgens haar louter de gewone dynamiek in een relatie aan. Ze gelooft ook dat er veel redenen konden zijn waarom Reeva het nodig vond haar telefoon mee te nemen in de badkamer. En dat veel getuigen 'besmet' waren door de gigantische media-aandacht van het proces en dat ze daardoor louter afgaat op de telefoonopnames, wat opnieuw een kleine overwinning is voor de verdediging. De rechter gaat nu over naar de versie van de feiten van Pistorius en of Pistorius echt dacht dat er een inbreker in huis was.

Rond 09.30 uur Belgische tijd begon rechter Thokozile Masipa aan de voorlezing van haar vonnis in de moordzaak tegen 'Blade Runner'. Ze leest eerst in detail de aanklacht, de verdediging van Pistorius en de getugienverklaringen voor. Net als meermaals tijdens het proces barst de beklaagde ook nu weer in tranen uit.

Oscar Pistorius is ervan beschuldigd op Valentijnsdag vorig jaar zijn vriendin Reeva Steenkamp te hebben vermoord. De 27-jarige atleet geeft toe door de badkamerdeur te hebben geschoten, maar houdt vol dat hij dacht met een inbreker te maken te hebben.

Hoelang de rechter zal voorlezen en wanneer zij precies haar oordeel bekendmaakt is onduidelijk. Mogelijk moeten alle betrokkenen tot morgen wachten om Psitorius' straf te kennen.

Oscar Pistorius was al vroeg aangekomen in de rechtszaal om de uitspraak te aanhoren. Zijn broer Carl is er ook. Hij zit in een rolstoel nadat hij zwaargewond geraakte in een auto-ongeval vorige maand. Van zijn zus kreeg Oscar Pistorius een handdoek in deze spannende momenten.

vmma
AP
AP
REUTERS
GETTY
REUTERS

Zijn versie van de feiten

In de nacht van 14 februari 2013 hoorde Pistorius gestommel in de badkamer. In de overtuiging dat het om inbrekers ging nam hij zijn wapen en vuurde hij verschillende kogels door de gesloten badkamerdeur. Pas toen hij de deur opende zag hij dat zijn vriendin Reeva op het toilet zat.

Openbare aanklager: "Moord"
Maar volgens de openbare aanklager wist Pistorius maar al te goed dat Steenkamp in de badkamer zat en had het koppel net voor het incident ruzie gemaakt. Dat leidt hij af uit getuigenissen van buren, die hen hadden horen roepen net voor er schoten vielen. Nog volgens de openbare aanklager is Pistorius een door wapens geobsedeerd heethoofd.

Wie is Pistorius?
Oscar Pistorius werd geboren zonder kuitbenen. Toen hij een jaar oud was werden zijn onderbenen geamputeerd. In 2004 werd hij wereldbekend toen hij goud behaalde op de 200m van de Paralympische Spelen in Athene. Hij liep die afstand in een nieuw wereldrecord. In 2012 was hij de eerste atleet met twee geamputeerde ledematen die deelnam aan de gewone Olympische Spelen. Zijn bijnaam 'Blade Runner' dankt hij aan de smalle prothesen waarmee hij loopt.

De uitspraak
Na een proces van 41 dagen moet de rechter van het Hooggerechtshof in Pretoria beslissen welke straf Pistorius krijgt. Als ze gelooft dat Pistorius uit wettige zelfverdediging handelde kan hij de vrijspraak krijgen. Maar als ze de redenering van de openbare aanklager volgt riskeert Pistorius een veroordeling voor moord met voorbedachtheid, goed voor een gevangenisstraf van minstens 25 jaar. Ook een mildere straf, voor doodslag, is mogelijk. Daarop staan straffen van maximaal 15 jaar gevangenis.