Pieter Timmers start WK met afknapper in estafette: “Ik voel me verantwoordelijk voor deze niet-kwalificatie Spelen”

Een beteuterde Timmers analyseert een uurtje na zijn race het resultaat in de estafette.
RV Een beteuterde Timmers analyseert een uurtje na zijn race het resultaat in de estafette.
De eerste competitiedag van het WK zwemmen in Gwangju is in mineur gestart voor België. Het mannenteam op de 4x100m vrij greep als 14de naast een rechtstreeks ticket voor de Spelen in Tokio 2020. Trekker Pieter Timmers zwom onverwacht onder zijn niveau: “Hopelijk was dit maar een eenmalige offday.”

Het Belgische estafetteteam op de 4x100m vrij is na de Spelen van Rio nog in heropbouw met jongeren als Sebastien De Meulemeester en Thomas Thijs. De ploeg wist dat een finale op dit WK te hoog gegrepen zou zijn. Maar top 12 halen, dat was het vooropgestelde doel met een direct ticket voor de Olympische Spelen als beloning. België strandde uiteindelijk op de 14de plaats, op een dikke halve seconde van het nummer twaalf Polen.

Een gemiste kans, na een scenario dat op de omgekeerde wereld leek. De frisse gezichten De Meulemeester en Thijs deden het beter dan verhoopt, maar Timmers kon deze keer niet met een verschroeiende eindsprint uitpakken om het verschil te maken. Zijn tijd met een vliegende start van 48.75 bleef onder zijn normale doen in de estafette. Ter vergelijking: op de Spelen in Rio had Timmers relaytijden van 47:39 en 47.55 geklokt. Een chrono van 48 laag zou nu volstaan hebben om de poort naar Tokio 2020 open te beuken.

RV

Uiteraard was dat balen. Zonder met de vinger te wijzen: ook van een wereldtopper als Timmers kan je niet zomaar verwachten dat hij élke keer zomaar op bestelling zijn beste tijd levert. Maar het gevoel om het werk van de ploegmaats niet te kunnen afmaken, is uiteraard vervelend. Het siert Timmers hoe hij zich daarna niet verstopte: “Ik heb ook tegen de jongens gezegd dat ik de verantwoordelijkheid voor deze niet-kwalificatie op mij neem. Van mij mogen ze enigszins verwachten dat ik 48.0 of sneller zwem. Van bij de start miste ik wat souplesse. Ik maakte ook een foutje bij het keerpunt waardoor ik snelheid verloor. Ik had niet mijn normale energie en zwom te geforceerd.”

Niet dat zijn ploegmaats het Timmers kwalijk kunnen nemen. “Pieter heeft in het verleden het al vaak voor de estafetteploeg gered”, zei Sebastien De Meulemeester. Als startzwemmer klokte hij met 49.29 een persoonlijk record. Jasper Aerents pakte uit met een superovername van amper 0:05 seconden en lukte een behoorlijke chrono van 48.81. Ook hij sprak Timmers moed in: “Ik heb hem gezegd dat we hier vijf minuten over moeten balen en hij het dan moet loslaten, om zo goed mogelijk te presteren op zijn individueel nummer.” Voor de surprise zorgde Thomas Thijs met 48.49, de snelste tijd van de vier: “Ik zwem zowat een seconde onder mijn individueel PR. Ik had op 48 hoog gehoopt en luk 48.4. Voor mij is dat een toptijd. Ik heb het gevoel dat een heel jaar trainen er nu uitkomt.”

Timmers kwam in de tweede 50m energie tekort voor zijn verschroeiende eindsprint.
Yonhap / Foto ter beschikking gesteld door organisatiecomité Timmers kwam in de tweede 50m energie tekort voor zijn verschroeiende eindsprint.

De olympische estaffettedroom is nog niet definitief verloren. België kan zich nog altijd plaatsen als het voor eind mei 2020 één van de vier beste chrono’s op de wereldranglijst lukt naast de landen die al geplaatst zijn. Het EK volgend jaar is het uitgelezen moment om dan alsnog Tokio af te dwingen. Aerents: “Pieter kan een seconde sneller en ik nog een halve seconde. Als we op het EK uitkomen bij een tijd rond 3:14 laag, dan kunnen we ons zeker nog plaatsen voor de Spelen.”

Timmers zelf moet op dit WK de knop zo snel mogelijk omdraaien naar zijn individuele 100m vrij die woensdag start. “Ik hoop dat dit maar een eenmalige offday was, of zelfs een off-wedstrijd. Als ik de race ’s avonds had gezwommen, was het misschien al helemaal anders geweest.”

Adam Peaty verbetert zijn wereldrecord op 100 meter schoolslag

Adam Peaty heeft in de halve finales van de 100 meter schoolslag het eerste wereldrecord gezwommen op het WK langebaan in het Zuid-Koreaanse Gwangju.

De 24-jarige Brit scherpte zijn eigen besttijd aan door in 56.88 aan te tikken. De olympische kampioen zwom zo 22 honderdsten sneller in vergelijking met zijn 57.10 van vorig jaar op de European Championships in Glasgow.

Peaty behaalde al twee keer WK-goud op de 100m school, in 2015 in Kazan en in 2017 in Boedapest.

Titmus houdt Ledecky van nieuwe wereldtitel op 400 meter vrij

De 18-jarige Australische Ariarne Titmus heeft de 400 meter vrije slag gewonnen. In 3:58.78 hield ze de Amerikanen Katie Ledecky (op 1.21) en Leah Smith (2.53) achter zich.

Titmus maakte een einde aan de jarenlange heerschappij van de 22-jarige Ledecky. Die won de afstand op de vorige drie wereldkampioenschappen en is ook de regerende olympische kampioene.

Voor Titmus is het de eerste wereldtitel in olympisch bad. Op het WK kortebaan won ze vorig jaar wel de 200 en 400 meter vrije slag.

Ariarne Titmus (C) in het midden, geflankeerd door Katie Ledecky (links) en Leah Smith (rechts).
EPA Ariarne Titmus (C) in het midden, geflankeerd door Katie Ledecky (links) en Leah Smith (rechts).

Amerikaanse mannen en Australische vrouwen winnen 4x100 meter vrije slag

De Amerikaanse mannen hebben de 4x100 meter vrije slag gewonnen op het WK. In 3:09.06, een kampioenschapsrecord, bleven Nathan Adrian, Caeleb Dressel, Blake Pieroni en Zach Apple de Russen (3:09.97) en de Australiërs (3:11.22) voor.

Bij de vrouwen ging de titel naar de Australiërs Bronte Campbell, Brianna Throssell, Emma McKeon en Cata Campbell. Ook zij zwommen een kampioenschapsrecord: 3:30.21. De Amerikanen werden in 3:31.02 tweede, de Canadezen in 3:31.78 derde.

Controversiële Sun Yang verovert opnieuw wereldtitel

De Chinees Sun Yang heeft een vierde opeenvolgende wereldtitel op de 400 meter vrije slag behaald. De drievoudige olympische kampioen haalde het in 3:42.44, voor de Australiër Mack Horton (op 0.73) en de Italiaan Gabriele Detti (op 0.79).

De aanwezigheid van Sun Yang op het WK zorgde voor heel wat verontwaardiging. Er loopt momenteel een zaak tegen de Chinees voor het Internationaal Sporttribunaal TAS, aangespannen door het Wereldantidopingagentschap WADA. Het WADA tekende beroep aan tegen de beslissing van de Internationale Zwemfederatie FINA om Sun Yang enkel een waarschuwing te geven wegens een gemiste controle buiten competitie. Toen de controleurs op 4 september 2018 opdaagden bij hem thuis vernielde hij de controlestalen en verscheurde hij hun notities. Sun Yang gaf als reden daarvoor aan dat de controleurs hem niet de nodige identificatiebewijzen konden voorleggen.

Het TAS zal zich pas na het WK uitspreken over de zaak. Sun Yang liep eerder al in 2014 tegen de dopinglamp. Destijds testte hij positief op een stimulerend middel en moest hij uiteindelijk drie maanden aan de kant, een schorsing die hij opgelegd kreeg door het Chinese antidopingagentschap. Het nieuws werd toen pas maanden later naar buiten gebracht, toen de eigenlijke schorsing al achter de rug was.

Sun Yang.
AFP Sun Yang.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.