Pieter Timmers loodst aflossingsteam met straffe spurt naar brons

BELGA
Het Belgische aflossingsteam heeft op het EK zwemmen in Londen brons veroverd in de finale van de 4x100 meter vrije slag. Glenn Surgeloose, Jasper Aerents, Dieter Dekoninck en Pieter Timmers moesten enkel Frankrijk en Italië voor zich dulden.

Timmers, die als slotzwemmer het bad indook, loodste België vanop een vierde plaats ei zo na naar zilver. Eén honderdste scheelde het met Italië. Griekenland, dat lang meedeed voor de medailles, was de pineut en strandde op 12 honderdsten van de Belgen op de ondankbare vierde plaats. De prestatie van Timmers mocht er zijn. Met 47.37 zwom de Limburger de snelste tijd van het hele pak. Een straffe spurt, die België brons opleverde. In 2014 pakte de Belgische aflossingsploeg ook al brons op de 4x200 meter op het EK in Berlijn.

Surgeloose, Aerents, Dekoninck en Timmers klokten af in 3:14.30, achter Frankrijk (3:13.48) en Italië (3:14.29). Vanochtend, met Louis Croenen in plaats van Timmers, hadden de Belgen 3:16.53 opgetekend in de reeksen, goed voor de derde chrono. Het Belgisch record op de 4x100 meter vrije slag bedraagt 3:13.89 en werd gezwommen tijdens de kwalificatiereeksen op de Spelen van Londen (2012), in hetzelfde zwembad als waar nu de Europese titelstrijd plaatsvindt.

BELGA

Bij de vrouwen veroverden de Nederlandse estafettezwemsters goud op de 4x100 meter vrije slag. Maud van der Meer, Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen en Ranomi Kromowidjojo veroverden overtuigend de titel in een tijd van 3:33.80. Het was de achtste keer in de geschiedenis van het EK zwemmen dat Oranje het goud won op dit estafettenummer. Het kwartet uit Italië pakte het zilver in 3:37.68, het brons ging naar Zweden in 3:37.84. De Belgische ploeg kon zich niet plaatsen voor de finale met acht. Kimberly Buys, Juliette Dumont, Juliette Casini en Lotte Goris zwommen met 3:44.22 (een Belgisch record) de elfde tijd in de reeksen.