Pieter Timmers: "Belgische records op 100m en 200m vrij kan ik zeker nog verbeteren"

BELGA
Pieter Timmers is zich in het huidige pre-olympisch jaar aan het klaarstomen voor het WK langebaan in het Russische Kazan (2-9 augustus). Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hoopt hij nog een laatste keer te schitteren. "Er is een kleine kans dat ik na Rio nog één jaar doorga voor het plezier", zo verklaarde de 27-jarige zwemmer maandag op een persmoment in Duffel.

Timmers ondertekende in Duffel een sponsorcontract en treedt zo net als onder anderen Nafi Thiam en Thomas Van der Plaetsen toe tot het Vivaldis Interim Challengers Team. Zelfs als olympisch atleet blijkt het geen sinecure om voldoende financiële ondersteuning te bekomen. "Dankzij mijn topsportcontract bij Bloso heb ik al drie jaar van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Toch is het moeilijk om hiermee rond te komen. Privésponsors zijn dan ook welkom. Als je op je centen moet zitten, dan is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Ik ben zeven dagen op zeven bezig met zwemmen en moet heel wat leuke zaken met mijn vrienden missen. We hebben vaak gedacht over hoe we extra middelen kunnen verwerven. Het crowdfundingverhaal van Bart Swings lukt volgens mij maar één keer."

Grote eindpunt
Timmers schopte het op de Olympische Spelen van 2012 op de 4x100m vrije slag tot in de finale, waarin de Belgische ploeg achtste werd. Op de 100m vrij eindigde hij in Londen op de 12e plaats. De Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro vormen het grote eindpunt voor Timmers, die dan 28 jaar oud zal zijn. "Er is een kleine kans dat ik na Rio nog één jaar doorga voor het plezier. Een nieuwe cyclus van vier jaar volgt er zeker niet. Rond Nieuwjaar had ik last van een longontsteking, maar sindsdien gaat het goed met mijn gezondheid", aldus de Brabo-zwemmer, die in het verleden sukkelde met een klaplong.

Op het WK in Kazan wil Timmers zich kwalificeren voor Rio. "In Kazan wil ik natuurlijk finales zwemmen. Ik kan derde worden in een mindere tijd. Maar het is evengoed mogelijk dat ik achtste word met een goede chrono. Mijn conditie is momenteel heel goed. Op de 200m vrij kan ik bij de top vijf van de wereld behoren. Hopelijk volgt nu een lange trainingsperiode zonder blessures."

Wantrouwig
Timmers staat wel wantrouwig tegenover het WK in Kazan, gezien de dopingproblematiek in Rusland. "Van mij mogen die atleten aan de kant blijven. Ik wil gewoon met gelijke wapens strijden. Het is moeilijk om met de andere zwemmers een boycot te organiseren, want wij komen zelden samen. Wielrenners kunnen wel eens een wedstrijd stilleggen, aangezien ze zo vaak in actie komen. Een WK is voor ons een piekmoment. Bij een boycot zouden we onszelf in de voet schieten."

De Belgische records op de 100m vrij (48.54) en de 200m vrij (1:47.01) staan op naam van Timmers. "Op beide records zit zeker nog rek. De 100m vrij moet ik in 48.0 kunnen zwemmen, als alles meezit. En ook op de 200m vrij is nog verbetering mogelijk, zeker als je kijkt naar mijn tijden bij de aflossingsploeg", besloot Belgiës beste zwemmer van het moment.

PHOTO_NEWS
BELGA
EPA
AFP
BELGA