Phelps keert in augustus 2015 terug in competitie

Michael Phelps
AP Michael Phelps
De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, achttienvoudig olympisch kampioen maar momenteel geschorst wegens buitensporig gedrag, keert op 15 augustus 2015 op de Wereldbekermanche kortebaanzwemmen in het Franse Chartres-Parijs terug in competitie. Dat maakte Francis Luyce, de voorzitter van de Franse Zwemfederatie, vandaag bekend.

De bondsvoorzitter zou naar eigen zeggen de informatie verkregen hebben van Dave Neilburger, de vicevoorzitter van de Internationale Zwemfederatie FINA.

Phelps kreeg begin oktober van de Amerikaanse Zwembond USA Swimming een schorsing van zes maanden. De schorsing ging onmiddellijk in en loopt af op 6 april 2015. Bovendien wil USA Swimming de succesvolste olympiër aller tijden (18 goud, 2 zilver, 2 brons) niet opnemen in het Amerikaanse team voor de wereldkampioenschappen, die van 2 tot 9 augustus 2015 in het Russische Kazan plaatsvinden.

Phelps werd bestraft omdat hij door zijn gedrag het imago van de zwemfederatie schade toebracht. De 29-jarige Amerikaan werd eind september door de politie van Maryland in Baltimore opgepakt wegens overdreven snelheid en rijden onder invloed. Hij reed met zijn Land Rover veel te snel in de Fort McHenry Tunnel (135 km per uur waar 70 toegelaten is) en had ook een dubbele lijn overschreden. Ook in 2004 werd de toen 19-jarige Phelps al eens gesnapt toen hij met een glaasje te veel op achter het stuur was gekropen. Inmiddels betuigde Phelps zijn spijt en beloofde hij in therapie te zullen gaan.