Paltrinieri pakt goud op 1500m vrij, Yang start niet in finale wegens hartklachten

Gregorio Paltrinieri
AP Gregorio Paltrinieri
De Italiaan Gregorio Paltrinieri heeft vandaag op het WK langebaanzwemmen in het Russische Kazan de gouden medaille op de 1500 meter vrije slag behaald. De Chinees Sun Yang, de grote favoriet, verscheen niet op zijn startblok.

Paltrinieri klokte een chrono van 14:39.67, een nieuw Europees record. Het zilver ging naar de Amerikaan Connor Jaeger, die aantikte na 14:41.20. De Canadees Ryan Cochrane (14:51.08) vervolledigde het podium.

Titelverdediger en olympisch kampioen Sun Yang, die het wereldrecord in handen heeft, daagde verrassend genoeg niet op voor de finale. Achteraf bleek dat hartklachten hem uit de eindstrijd hielden. "Ik vind het heel erg jammer dat ik niet kon deelnemen aan de finale", liet Yang op een persconferentie optekenen. "Na de 800 meter van woensdag voelde mijn hart niet goed aan. Toen ik me vandaag aan het opwarmen was in het zwembad, voelde ik me niet goed. Morgen ga ik terug naar huis en zal ik mijn hart laten nakijken."

Sun Yang behaalde in Kazan goud op de 400 en 800 meter vrij en werd tweede in de finale van de 200 meter vrij. In 2014 legde hij een positieve dopingtest af, waarna hij drie maanden geschorst werd.

Sun Yang
GETTY Sun Yang