Ouders Croenen supertrots: "Hier heeft Louis zeven jaar voor getraind"

bart fieremans
In het Russische Kazan zwom Louis Croenen deze namiddag in zijn eerste WK-finale naar een zevende plaats op de 200m vlinderslag in een nieuw Belgisch record (1:55.39). Zijn ouders, Guy en Agnes, glimden van trots. "Hier heeft Louis zeven jaar voor getraind."

Hier en daar valt toch een Belgische vlag te bespeuren in de tribunes van de zwemkuip in Kazan. De supertrotse ouders van Louis Croenen schreeuwden hun zoon vooruit in de WK-finale. "Een buitenstaander kan dat moeilijk begrijpen, maar hier heeft Louis tien jaar voor getraind", zegt mama Agnes. Papa Guy filmde de finale van de 200m vlinderslag, in het besef dat het historisch is: "Het was Louis zijn doel om op het hoogste niveau ooit een finale te zwemmen. Na het WK wil hij dat graag ook op de Spelen bereiken." De ouders zullen ook in Rio hevig supporteren, dat staat vast. Guy: "We zijn nu al bezig met de reis, maar het is zeer moeilijk om accomodatie en tickets te vinden."

bart fieremans
bart fieremans

Croenen: "Koos voor snelle start"
Croenen zelf was eveneens in de wolken met zijn prestatie. "Ik ben heel blij en fier dat ik de finale heb bereikt, zeker omdat dat al 17 jaar geleden was voor een Belg", zegt de 21-jarige Kempenaar, waarmee hij verwijst naar de gouden medaille van Frederik Deburghgraeve op het WK van Perth in 1998. "Ik was iets sneller dan in mijn halve finale. Ik koos ervoor om snel te starten en kon dat in de eerste 100 meter goed volhouden. Ik had minder last van zenuwen dan in de halve finale. Op de startblokken was ik vooral gefocust op mijn wedstrijd."

EPA

Croenen: "Iedereen sneller in Rio"
Vorig jaar op het EK zwemmen in Berlijn was Croenen goed voor de vierde plaats op de dubbele hectometer, nu haalt hij de finale op een WK. Dat opent perspectieven voor de Olympische Spelen van volgend jaar. "Op de Spelen zal iedereen nog een beetje rapper gaan. Maar een finaleplaats is mogelijk. Ik blijf in elk geval hard werken", zegt Croenen, die vrijdag van start gaat in de 4x200m vrije slag. "We mikken op de top 12 en dus kwalificatie voor de Spelen. Twee van onze gebruikelijke zwemmers hebben zich geblesseerd, dus de finale halen zal sowieso moeilijk worden."

Om zich volledig te concentreren op de estafette met de Belgische mannenploeg, laat Croenen verstek gaan voor de 100 meter vlinderslag.