Oscar Pistorius mag in augustus al uit gevangenis

ANP
Het beroep dat de Zuid-Afrikaanse paralympiër Oscar Pistorius heeft aangespannen tegen zijn veroordeling wordt in november behandeld. Dat heeft de rechtbank bepaald. De precieze datum is nog niet vastgesteld. Drie maanden voordat het beroep in behandeling wordt genomen, op 21 augustus, kan Pistorius wegens goed gedrag bovendien worden vrijgelaten om de rest van zijn straf onder huisarrest uit te zitten.

Pistorius werd in oktober wegens doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp tot vijf jaar opsluiting veroordeeld en vertoeft sindsdien in de Kgosi Mampuru II-gevangenis in Pretoria. Hij mag die straf uitboeten in de ziekenboeg.

De openbare aanklager wil in beroep een veroordeling wegens moord verkrijgen, waardoor Pistorius een zwaardere strafmaat riskeert. De advocaten van de nu 28-jarige atleet hadden in maart geprobeerd een nieuw proces te voorkomen, maar rechter Thokozile Masipa had hun bezwaren als ontoereikend afgewezen. Pistorius had Steenkamp in de nacht van Valentijnsdag in 2013 met vier schoten door een gesloten badkamerdeur gedood. Hij heeft steeds beweerd dat hij een inbreker in huis vermoedde en in paniek had gehandeld.

Mogelijk 15 jaar cel

Bij het geding in beroep worden geen nieuwe getuigen gehoord, enkel de gerechtelijke documenten van eerste aanleg opnieuw bekeken. Indien de rechters Pistorius schuldig bevinden aan moord, kunnen ze een nieuwe strafmaat bepalen. Dan riskeert de 'Blade Runner' minstens 15 jaar opsluiting. Met de huidige straf van vijf jaar wordt Pistorius in augustus al naar Zuid-Afrikaans recht bij goed gedrag mogelijk na tien maanden voorwaardelijk uit de gevangenis ontslagen.

Bij Pistorius werden als kind wegens een defect gen beide onderbenen tot de knie geamputeerd. Maar door middel van hightech-prothesen baarde hij op de Paralympics en ook op de Olympische Spelen in 2012 in Londen opzien en groeide in zijn geboorteland uit tot nationale held todat hij op Valentijnsdag 2013 van zijn voetstuk tuimelde.