Oscar Pistorius komt na tien maanden cel al vrij wegens goed gedrag

REUTERS
Oscar Pistorius komt volgende week vrij uit de gevangenis. Op dat moment zal de Zuid-Afrikaanse paralympiër tien maanden hebben uitgezeten van de celstraf van vijf jaar die hij kreeg opgelegd voor de doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Het beroep dat Pistorius had aangespannen tegen zijn veroordeling, wordt pas in november behandeld. Wegens goed gedrag mag hij de rest van zijn straf nu onder huisarrest uitzitten.

Oscar Pistorius mag volgende week vrijdag 21 augustus, exact tien maanden na zijn veroordeling, de Kgosi Mampuri II-gevangenis in Pretoria verlaten. Zelf heeft hij niet om een vervroegde vrijlating gevraagd. Het is de gevangenisdirectie die de paralympiër wegens goed gedrag naar huis stuurt. Pistorius zou zijn huisarrest gaan uitzitten bij een oom van hem, Arnold. In die periode moet hij gemeenschapsdienst vervullen, regelmatig op medische controle gaan en zich onthouden van alcohol.

Of Pistorius definitief uit de gevangenis blijft, is een andere zaak. Zijn zaak komt in november opnieuw voor in beroep. Als Pistorius wordt schuldig bevonden aan moord, riskeert 'Blade Runner' minstens vijftien jaar opsluiting. Vijf rechters moeten daar straks over oordelen.

De ouders van Reeva Steenkamp lieten eerder al weten dat ze tegen een vervroegde vrijlating van Pistorius zijn. "Wij zoeken geen wraak voor de dood van Reeva en willen niet dat Pistorius lijdt", schreven ze in een brief. "Dat zal Reeva immers niet terugbrengen. Niettemin moet een persoon die schuldig is aan een misdaad, de verantwoordelijkheid opnemen voor zijn daden. Amper tien maanden opsluiting om iemand het leven te ontnemen, is simpelweg te weinig. Wij vrezen dat daarmee een slecht signaal wordt gegeven."

June en Barry Steenkamp, de ouders van het slachtoffer.
REUTERS June en Barry Steenkamp, de ouders van het slachtoffer.