Opschudding in petanque-land: “Veel Belgische spelers gebruiken cocaïne, ze gaan naar toilet en gooien nadien geen bal meer fout”

Henk Deleu
De Belgische petanquewereld ligt onder vuur. Twee Nederlandse kampioenen in ‘jeu de boules’ halen in een dubbelinterview bij VICE Sports zwaar uit naar de beoefenaars van de sport in ons land. Volgens Kees Koogje (27) en Edward Vinke (46), die ook al deelnamen aan EK’s en WK’s, zitten veel Belgische petanquespelers aan de cocaïne.

“Ik ken genoeg Belgische spelers die coke gebruiken”, zegt Vinke. “Die gaan dan even naar het toilet en gooien geen bal meer fout als ze terugkomen. Ze voelen zich dan echt de koning. Van mij mag er wel wat vaker op doping gecontroleerd worden. Vooral in Frankrijk en België denk ik dat er veel gebruik wordt gemaakt van verdovende middelen.”

Koogje deelt de mening van zijn kompaan. “Ik heb het wel een keer tegen me gehad, in Frankrijk tegen spelers uit Madagaskar. We stonden ver voor en speelden foutloos. Toen gingen zij even tien minuten naar de wc en kwamen ze terug met enorme ogen. Alles ging ineens goed bij die gasten. Ook het gebruik van wiet op petanquetoernooien komt voor in België en Frankrijk. Als ik in België op een grote open vlakte aan het spelen ben, ruik ik altijd dat er aardig wat gerookt wordt. Meestal zijn het dan wel de spelers die voor de lol meedoen aan zo’n toernooi, niet de topspelers.”

Van dopingcontroles blijkt er in de petanquesport nauwelijks sprake, zegt het duo. “Op normale toernooien wordt er haast nooit een dopingcontrole gehouden”, zegt Vinke. Koogje bevestigt: “En ook geen alcoholcontrole trouwens. Soms heb ik het idee dat er op toernooien te veel wordt gedronken. Dan staan er mensen gewoon helemaal lazarus op de baan. Dat is natuurlijk niet goed voor het imago van de sport.”
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • NANCY IMPENS

  In alle landen, bij alle sporten, gebruikt men drugs om de prestaties te bevorderen. Men spreekt hier wel over een paar nestbevuilers hee. De namen zijn alom bekend. De modale petanquer gooit zijn balletje niet onder invloed.

 • Dirk Maeyens

  Je kan petanque een beetje vergelijken met top voetbal. Is even "lastig" maar duurt langer en je moet meer en langer geconcentreerd blijven. EN... Inderdaad, ik heb het nog nooit meegemaakt of ondervonden in die 15 jaar petanque dat er iemand onder invloed was van dope. Onze noorderburen blazen het ietsje teveel op.

 • Chiel Van Damme

  Petanque kun je nu toch geen sport noemen? Eerder een spel.Wat is daar van sport aan? Komt niets intensief kijken bij een balletje 5 meter ver te gooien.

 • Ricardo Paulssen

  Nooit geweten dat petanque in mijn vaderland serieus werd beoefend

 • Kai Van Nieuwenhove

  ik petanque al jaren 2x per week op diverse plaatsen. Nog NOOIT coke tegen gekomen. Ik sluit het niet uit, maar de Hollanders overdrijven enorm!