Opmerkelijke beslissing krijgt heel wat kritiek: Afrikanen zijn niet welkom in halve marathon van Triëst

Eliud Kipchoge.
reuters Eliud Kipchoge.
Op 5 mei zullen er geen Afrikanen aan de start staan van de halve marathon in Triëst, een stad in het noordoosten van Italië nabij de Sloveense grens. De organisatie besloot immers alleen Europese deelnemers toe te laten uit protest tegen de "uitbuiting" van Afrikaanse atleten. De beslissing zorgt voor heel wat kritiek.

Volgens wedstrijdorganisator Fabio Carini bestaat er vandaag "een commerciële handel in Afrikaanse lopers" die "uitgebuit en onderbetaald worden". "Dit is onaanvaardbaar en mogen we niet langer laten passeren. Het is tijd dat er maatregelen worden genomen. Om dat duidelijk te maken, hebben we beslist dit jaar alleen Europese atleten uit te nodigen", wordt Carini geciteerd in La Repubblica.

De opmerkelijke beslissing komt de organisatie op flink wat kritiek te staan. Onder meer Europees parlementslid Isabella De Monte heeft het over een "zuivering in de sport".

"Professionele atleten worden geweigerd omdat ze uit Afrika komen. We moeten hiervoor oppassen, want we zeggen het al maanden. De situatie dreigt uit onze handen te glippen en we glijden af naar donkere uren. Op zo'n beslissingen kan maar een reactie komen: verontwaardiging. Sport is delen, één zijn, gelijkheid, loyaliteit en respect. Dat leren we onze kinderen. Maar welk voorbeeld geven wij met zo'n beslissingen", vraagt ze zich af.

Dpa7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Meert Dominique

  De verrechtsing van Europa is een feit en de samengaande uitbuiting van mensen ook. De reden die hier wordt naar voor gebracht is dubieus, maar ja dit is Italië waar extreemrechtse racisten aan de macht zijn. Slavernij is een rechtse uitvinding, geen linkse Jean De Grande.

 • lu marissen

  Prima

 • Bram de Wilde

  Dat is triest.

 • Timmie Smet

  Sport boycotten. Da's het enige wat die racistische organisatoren begrijpen.

 • danny janssens

  Triëst of triest???