Oostende organiseert kwalificatietoernooi Euroleague

BELGA
Het kwalificatietoernooi voor de Euroleague basketbal, Europa's meest prestigieuze clubcompetitie, wordt komend seizoen van 23 tot 26 september in de Sleuyter Arena in Oostende afgewerkt. De kustploeg treedt in de eerste ronde aan tegen het Franse Lyon Villeurbanne. Dat werd op de Euroleague-loting in Barcelona bepaald.

De troepen van coach Dario Gjergja, die zich dankzij de landstitel kwalificeerden, zullen met zeven andere Europese ploegen strijden om het 24ste en laatste ticket voor de Euroleague. Buiten Lyon zijn dat verder nog het Tsjechische Nymburk, het Franse Straatsburg, het Poolse Stelmet Zielona Gora, het Russische Kazan, het Letse Riga en het Israëlische Hapoel Jeruzalem.

De winnaar van het toernooi, dat volgens het principe van rechtstreekse uitschakeling verloopt, komt terecht in groep A van de Euroleague. De zeven andere teams treden volgend seizoen aan in de Euro Cup. Als Oostende in de eerste ronde Lyon verslaat, dan moet het nog twee voorrondes overleven om zich te plaatsen voor de poulefase. Vorig seizoen verloor Oostende in de finale van het kwalificatietoernooi met 75-66 van het Litouwse Vilnius. Tomas Van Den Spiegel, ex-speler van Oostende, was in Barcelona betrokken bij de loting van de vier Euroleague-groepen.

Naast Oostende waren er drie andere kandidaten (Lyon, Jeruzalem en Kazan) om het kwalificatietoernooi te organiseren. De kustclub trok dus aan het langste eind na de stemming. "De jarenlange traditie van topbasket in Oostende en het niveau van onze ploeg (zowel in België als in Europa) de jongste jaren hebben op het sportieve vlak zwaar doorgewogen bij de beslissing. Oostende is duidelijk een naam geworden in het Europese basket", reageert voorzitter Arthur Goethals op de website van Oostende.