Oostende blijft ook in de beker heersen, Bergen dwingt titelverdediger wel tot verlengingen

BELGA
In een uitverkocht en volgepakt Vorst Nationaal stak Oostende na een spannende finale zijn 19de bekertrofee naar boven. De kustploeg werd door Bergen tot het uiterste gedreven en had een verlenging nodig om de Henegouwers opzij te zetten. Een driepunter van Salumu besliste deze intense bekerfinale (80-84). Voor Oostende de zesde bekerzege op rij.

De eerste korf (Green) en de eerste driepunter (Cage) waren voor Bergen. Maar dan volgden zeven opeenvolgende missers. Bergen kreeg nog amper een doelkans gecreëerd, keek geregeld tegen de shotklok aan. Het resultaat van een strikte Oostendse verdediging, die zich focuste op de schutters Green en Jones. Beide spelers zouden voor rust geen rol van betekenis spelen.

Drives van Salumu en een driepunter van Djordevic, van kortbij bewaakt door Lasisi, leidden naar de eerste (kleine) uitloper: 5-11. Omdat de bucket was afgesloten zocht Bergen de driepuntlijn op. Met succes. Tiby (2x) en Demps (1x) driepunterden de Henegouwers na een 11-2 spurt op voorsprong (16-13). Francois, die een sterke invalbeurt kende, hield de bonus intact na het eerste quarter (18-16).

BELGA

Oostende antwoordde van achter de boog. Mwema, Lasisi en Mihailovic troffen raak, de kustploeg nam de leiding weer over (26-20). Foutenlast, met als voornaamste slachtoffer Jones, ontregelde het Bergense aanvalsspel. De bezoekers kwamen in het tweede schuifje niet verder dan 4 korven en 12 punten.

Nadat de broers Lasisi enkele korven wisselden, verstevigde Oostende zijn greep op de wedstrijd. Voornamelijk door de sterke invalbeurt van Kuridza, die meer dan enkel schaduwwerk en energie leverde. De Serviër sloot de eerste helft af met 6ptn, 3rbs, 2ass en 2 uitgelokte fouten. Djordevic diepte de kloof uit met een korf plus bonus en een driepunter. Oostende ging naar de kleedkamer met een ruime 30-42 bonus.

BELGA

Green: vuur

Een ander Bergen verscheen uit de kleedkamer. De peptalk van coach Goethals vond gehoor. Bergen stopte de Oostende-schutters en zette de achtervolging in. Green, bleek voor de rust met amper 2 punten, bracht weer vuur in zijn ploeg. Met een driepunter en 4 vrijworpen voedde de Amerikaan een 11-1 spurt naar 43-47. Niet alleen defensief verloor Oostende greep op de match, ook aanvallend viel het stil. De kustploeg kwam in het derde quarter niet verder dan 13 punten. Met zijn elfde punt sloot Green het derde quarter af: 51-55.

Het momentum bleef bij Bergen. Na een driepunter van Green en een drive van Jones keek Oostende-coach Gjergja tegen een technische fout aan. Jones zette de bordjes weer in evenwicht: 57-57. Vorst Nationaal daverde. Het Bergense legioen ontplofte.

Wat volgde was een spannende ontknoping. Het energiepeil ging nog naar boven. Beide ploegen gaven geen duimbreed meer toe. Mihailovic kende zijn beste periode, Salumu penetreerde sterk naar de korf. Aan de andere kant was ook Jones eindelijk los gekomen. Bij 69-70 zette Green zijn ploeg op voorsprong, maar Djordevic waakte. Vanop de vrijworplijn (6 op 6 in de laatste 2min) zette de Generaal op 16 seconden van het einde zijn ploeg weer op voorsprong: 72-73.

BELGA

Verlenging

Bergen had de laatste aanval. Jones werd foutief gestopt door Fieler. De Amerikaanse spelverdeler lukte slechts één van zijn twee vrijworpen: 73-73 en een verlenging want de driepunter van Mihailovic miste zijn doel.

De vrijworpmisser van Jones deed het momentum kantelen. Oostende startte in de verlenging met een 6-0, met daarbij een driepunter van Djordevic. Bergen kraakte maar gaf niet op. Jones, te snel voor zijn tegenstanders, dichtte bij het ingaan van de laatste minuut de kloof naar 78-79.

De beslissing viel op 15 seconden van het einde. Djordevic vond Salumu in de hoek van het terrein en de Belgian Lion legde dodelijk efficiënt aan. Zijn driepunter bezorgde Oostende een veilige vierpuntenkloof (78-82) en sneed Bergen de adem af. De bezoekers dropen ontgoocheld af. Het Oostendse feestje kon (weer) beginnen.

Bergen-Oostende 80-84

Bergen: Green 17, Jones 13, Lemaire 0, Tiby 14, Cage 3, Demps 12, Reddic 5, François 9, Lasisi 7.

Oostende: Lasisi 7, Schwartz 0, Mwema 7, Salumu 18, Myers 9, Djordevic 18, Jagodic Kuridza 8, Kesteloot 2, Jekiri 6, Fieler 0, Mihailovic 9.

Quarters: 18-16, 30-42, 51-55, 73-73, 80-84.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.