Oostende, Bergen en Antwerp Giants kennen tegenstanders in nieuwe FIBA-competitie

Basketbalkampioen Oostende treft onder meer het Italiaanse Varese en het Hongaarse Szombathely
BELGA Basketbalkampioen Oostende treft onder meer het Italiaanse Varese en het Hongaarse Szombathely
Basketbalclubs Oostende, Bergen en Antwerp Giants weten tegen welke Europese teams ze het vanaf eind oktober opnemen in de nieuwe FIBA-competitie, de FIBA Europe Cup.

In een eerste fase worden de 56 clubs onderverdeeld in 14 groepen van vier clubs. De beste twee van elke poule stoten door naar de volgende ronde, samen met de vier beste derdes. In de 'Round of 32' volgt er opnieuw een poulesysteem met vier teams per groep. De beste twee van elke poule gaan door naar de 'Last 16 Play-Offs'. Het 'Final Four'-toernooi vindt plaats van 29 april tot 1 mei 2016.

Bergen neemt het in groep A op tegen het Franse Lyon Villeurbanne, dat NBA-vedette Tony Parker als voorzitter heeft. De andere tegenstanders zijn het Nederlandse Groningen en het Hongaarse Körmend. In poule B kijken de Antwerp Giants het Kroatische Cibona, het Portugese Benfica Lissabon en het Hongaarse Sopron in de ogen. Landskampioen Oostende is in groep C ingedeeld met het Zweedse Södertälje, het Italiaanse Varese en het Hongaarse Szombathely. De kustploeg ambieert de kwartfinales of de 'Final Four'.

Na een dispuut over de organisatie van de Europese clubcompetities tussen Euroleague (organisator Euroleague en Eurocup) en de Internationale Basketbalfederatie (FIBA), besloot de FIBA zelf een nieuwe Europese competitie te creëren. Die moet op korte termijn de tweede Europese topcompetitie worden naast de Euroleague, ten nadele van de Eurocup. In tegenstelling tot Oostende treedt Charleroi dit seizoen wel aan in de Eurocup.