Ye Shiwen (16) zwom sneller dan mannelijke collega's Lochte en Phelps

afp
Britse media hebben vraagtekens geplaatst achter het fenomenale wereldrecord dat Ye Shiwen zaterdagavond zwom op de 400 meter wisselslag. De 16-jarige Chinese greep in Londen olympisch goud, door na 4.28,43 aan te tikken. Ze daarmee ruim een seconde beter dan het vorige wereldrecord van de Australische Stephanie Rice. Wat meer is, ze zwom in haar laatste baantje zowaar sneller dan mannelijke topatleten Ryan Lochte en Michael Phelps.

"Ye's verbazingwekkende tijd op de vrije slag is nauwelijks geloofwaardig", schreef The Times vanochtend. De Engelse krant wees er fijntjes op dat een trainingspartner van Ye enkele weken voor de Spelen werd betrapt op doping. "Het Chinese zwemmen heeft zo'n beschamend dopingverleden dat elke knappe prestatie van hun atleten met cynisme wordt ontvangen'', aldus de Daily Telegraph.

De jonge zwemster wuifde alle insinuaties weg. "Er is geen probleem met doping, het Chinese team heeft wat dat betreft keiharde regels." Ye zette overigens vanmorgen in de reeksen van de 200 wissel weer veruit de beste tijd neer (2.08,90). Arne Ljungqvist, de hoofdarts van het Internationaal Olympisch Comité, wees de dopingspeculaties eveneens af. "Ik verdenk niemand zolang daar geen reden toe is", zei hij.

photo_news
epa
EPA
AFP