Waar is de sneeuw naartoe? Fotografisch project met snowboarders brengt ernst klimaatverandering in beeld

Ville Vappula
Merkwaardige beelden van snowboardgebieden wereldwijd. Landschappen die normaal gezien bedekt zijn met sneeuw, zien er allesbehalve wit uit. De organisaties achter de foto’s willen de mensen bewust maken van de klimaatveranderingen die zich overal in de wereld voordoen.

Virta Ltd, een oplaadbedrijf voor elektrische voertuigen en Protect Our Winters (POW), een klimaatbewuste organisatie, hebben het gebrek aan sneeuw in grote delen van de wereld - waaronder de Finse hoofdstad Helsinki - onder de aandacht gebracht in de vorm van een fotografisch project. “Een paar jaar geleden was ik hier in Finland nog snowboarders in volle actie aan het fotograferen, nu is dat jammer genoeg niet meer het geval”, klinkt het bij Ville Vappula, de fotograaf achter het project. “Helsinki was altijd de ideale locatie om winterse taferelen in beeld te brengen, het contrast met een paar jaar later is enorm groot. Ik heb geprobeerd om de ‘voor en na’-foto’s zo identiek mogelijk te maken. Het is best schokkend om vast te stellen dat het klimaat op die tijd helemaal veranderd is.”

.
Ville Vappula .

“Virta’s doel is om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de klimaatverandering, door elektrische voertuigen een onderdeel van het energiesysteem te maken. Transport is namelijk een sector waarin de uitstoot van broeikasgassen in korte tijd drastisch verlaagd kan worden - de oplossingen zijn er zelfs al”, vertelt Elias Pöyry, Vice-CEO van Virta.

Het project leverde uiteindelijk enkele opvallende foto’s op van snowboarders die na zoveel jaar opnieuw naar populaire snowboardgebieden trekken onder de klimaatomstandigheden van hoe ze nu zijn. De originele foto’s zijn meestal gemaakt in februari 2012, de nieuwe in februari 2020.

Ville Vappula
Ville Vappula
Ville Vappula
Ville Vappula1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Francis Smet

    Zever, als het daar eens een paar dagen na elkaar goed sneeuwt in de winter kan je opnieuw dezelfde foto’s maken. Op een tijdspanne van acht jaar heb je allicht al eens een winter met minder sneeuw, voor hetzelfde geld lag het er twee weken erna terug vol sneeuw. Bedrijf van electrische wagens, past in kraampje !