Verdachte overschrijving van 1,3 miljoen euro doet vragen rijzen over Olympische Spelen 2020

REUTERS
Een overschrijving van zo'n 1,3 miljoen euro van het Japanse Olympische bid-team op een geheime rekening doet ernstige vragen rijzen over de toekenning van de Olympische Spelen van 2020 aan Japan. Volgens de Britse krant The Guardian is de rekening gelinkt aan de zoon van voormalig IOC-lid Lamine Diack en gebeurde de betaling tijdens de bid-campagne voor de Spelen van 2020.

De vermeende overschrijving zou onderzocht worden door de Franse politie. In ieder geval brengt de zaak het IOC in nauwe schoentjes. Ze doet immers vragen rijzen over het winnende bod van Tokio, toegekend in 2013.

De suggestie dat er mogelijk stemmen gekocht zouden kunnen zijn, zou bijzonder pijnlijk zijn voor het Olympische comité, dat sinds het omkoopschandaal voor de Winterspelen van 2012 veel waarde hecht aan het correcte verloop van de bid-campagne.

De zaak verhoogt de druk op het IOC om de invloed van Diacks entourage op de bid-campagne te onderzoeken. Lamine Diack, voormalig voorzitter van de internationale atletiekbond IAAF, was van 1999 tot 2013 lid van het IOC. In 2014 werd hij ere-lid, tot hij in november vorig jaar opstapte nadat hij ervan beschuldigd werd meer dan een miljoen euro aanvaard te hebben om positieve Russische dopingtests te verhullen. Op dit moment loopt in Frankrijk een onderzoek naar corruptie binnen de atletiekbond.

Lamine Diack.
AFP Lamine Diack.