Van de Walle ontvangt Orde van Verdienste

Robert Van de Walle
PHOTO_NEWS Robert Van de Walle
Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft vandaag op zijn Algemene Vergadering de Orde van Verdienste uitgereikt aan Robert Van de Walle.

Sinds 2013 reikt het BOIC jaarlijks zijn Orde van Verdienste uit aan een persoon die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de olympische beweging in België. Eerder ontvingen Eddy Merckx (2013), Patrick Sercu en Gaston Roelants (beiden in 2014) de trofee.

Robert Van de Walle nam deel aan vijf Olympische Spelen. De voormalige judoka won er een gouden en een bronzen medaille. In 2004 leidde hij de Belgische delegatie op de Spelen van Athene.

"Toonbeeld van toewijding en doorzettingsvermogen"
"Op sportief vlak is Robert altijd het toonbeeld geweest van toewijding en doorzettingsvermogen", zo klinkt het. "Zijn gouden medaille op de Spelen in Moskou is daar het mooiste voorbeeld van. Op het EK en het WK het jaar ervoor had hij telkens de finale verloren tegen de Georgiër Khubuluri. Maar in de olympische finale verlegde Robert nog maar eens zijn grens. Hij won het goud tegen dezelfde Georgiër. Acht jaar later, op de Spelen van Seoel in 1988, veroverde Robert zijn tweede olympische medaille, het brons. In zijn fantastische carrière als atleet veroverde Robert meer dan twintig medailles op EK's en WK's. Drie keer werd hij Europees kampioen. Het blijft een indrukwekkend palmares."

"Ook na zijn topsportcarrière bleef Robert zijn enorme ervaring inzetten voor de sport en voor het BOIC", aldus BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers. "In 2004 was hij chef de mission voor de Olympische Spelen van Athene. Hij werd enorm gerespecteerd en gewaardeerd door atleten en begeleiders."

Op zijn Algemene Vergadering reikt het BOIC sinds 1985 ieder jaar ook een trofee uit in een domein buiten de sport. Dit jaar viel de keuze op het domein van de kunst. Beeldhouwer Fred Bellefroid mocht de prijs 'Sport en Kunst' in ontvangst nemen. "De raad van bestuur van het BOIC heeft gekozen voor een man die in zijn rijke oeuvre veel linken heeft gelegd met de sport", zo verklaarde Beckers.

Tot slot werd tijdens de Algemene Vergadering de 150e verjaardag van de Koninklijke Belgische Turnbond gevierd. Het is daarmee de oudste sportfederatie in België.