UCI weert zes Russische renners uit Rio en met Zakarin is er grote vis bij

Photo News
Zes niet bij naam genoemde wielrenners uit Rusland mogen niet deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat heeft de Internationale Wielrenunie UCI bepaald na onderzoek. Aanleiding is het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de sportbonden Russische sporters moesten onderzoeken op een dopingverleden of banden met het dopingsysteem. Volgens de Russische pers zou Ilnur Zakarin echter een van de geweerde renners zijn.

Elf wielrenners - baan, weg, mountainbike - kunnen wel naar Rio afreizen, liet de UCI vandaag weten. De vraag was natuurlijk of bijvoorbeeld Ilnur Zakarin bij die bewuste zes zit. De 26-jarige klimmer van Katusha won in de voorbije Tour nog een mooie bergrit en kan op de Olympische Spelen zeker en vast een rol van betekenis spelen in de lastige wegrit. Intussen blijkt volgens Russische bronnen dat Zakarin niet naar Brazilië mag. Hetzelfde geldt voor wegrenster Olga Zabelinskaya en pistier Sergey Shilov. Berggeit Zakarin zat van 2009 tot 2011 een schorsing uit voor het gebruik van doping.

Contact met WADA
De UCI zocht na het beruchte McLaren-rapport contact met het wereldantidopingbureau WADA en kreeg daar te horen dat drie Russische wielrenners mogelijk betrokken zouden zijn bij door de staat gestuurd dopinggebruik. Drie andere renners, die onlangs zijn bestraft wegens overtreding van de dopingregels, zijn door het Russische olympisch comité al teruggetrokken. Rusland zendt nu nog elf wielrenners naar Rio.

Photo News
Photo News
anp