Triatleet Van Riel wil schitteren in Tokio: "Het is mijn droom om daar een medaille te halen"

Marten Van Riel, compleet bezweet tijdens het loopnummer.
BELGA Marten Van Riel, compleet bezweet tijdens het loopnummer.
Triatleet Marten Van Riel boekte begin november in Japan zijn eerste Wereldbekerzege, een nieuwe mijlpaal in zijn carrière na zijn zesde plaats op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "De wedstrijd in Miyazaki was niet van olympisch niveau, maar het is belangrijk te leren strijden voor de overwinning", verklaart hij op de Team Belgium-stage in Lanzarote.

"Volgend jaar hoop ik in de World Series, een niveau hoger dan de WB-manches, in de buurt te komen van de medailles", stelt de 24-jarige triatleet. "Ook de Wereldbeker in Antwerpen heb ik met stip aangeduid in mijn agenda, daar wil ik echt goed zijn en op het podium staan."

"Die zesde plaats in Rio kwam heel onverwacht. Nu is het mijn droom om een medaille te behalen op de Spelen in Tokio. Ik doe er in ieder geval alles voor", vervolgt de Loenhoutenaar. "Het is mogelijk dat er in Tokio maar vier landen zullen zijn die drie atleten mogen meenemen, in plaats van acht landen in Rio. Dat verhoogt de kansen. Het niveau op de World Series ligt eigenlijk hoger dan op de Spelen, want daar doen vaak vijf sterke Spanjaarden en vijf sterke Britten mee."

Begin februari liep Van Riel een blessure op aan het heiligbeen. "Dat was het gevolg van overbelasting. Na mijn goed resultaat in Rio was ik iets te gemotiveerd. Op training bleef het supergoed gaan, maar ik heb me geforceerd. Het is zuur dat ik daardoor drie maanden niet heb kunnen lopen, wat net mijn werkpunt is."

Op de Spelen in Tokio staat de gemengde aflossing voor het eerst op het olympisch programma. Volgens coach Nick Baelus kan België hierin echt een rol spelen en behoren medailles op EK's en WK's tot de mogelijkheden voor Van Riel, Jelle Geens, Claire Michel en Valerie Barthelemy. "Er zit zeker muziek in ons aflossingsteam, al is het een heel onvoorspelbare discipline. We kunnen mondiaal tot de beste acht landen behoren. We hebben vier atleten die hun streng trekken op wereldniveau, iets wat normaal enkel voor de grootmachten is weggelegd", besluit Van Riel.

Marten Van Riel.
smb Marten Van Riel.

Artuur Peters: "Het was een druk, maar goed jaar"

Op de Team Belgium-stage in Lanzarote verteert kajakker Artuur Peters een druk 2017. Op de Olympische Spelen van 2016 eindigde het jonge talent op de derde plaats in de B-finale van de 1.000 meter. De 21-jarige Peters nam dit jaar deel aan vier grote toernooien. Hij pakte tweemaal zilver (500m en 1.000m) op zowel het EK als WK voor beloften. Op het EK bij de senioren eindigde de pupil van coach Bob Maesen op de zevende stek op de 1.000m en op het WK werd hij elfde op hetzelfde nummer.

"Het was een druk, maar een goed jaar", zegt Peters. "Het was misschien wat veel, maar op die manier kan ik ervaring opdoen. In 2018 plannen we wel aan minder wedstrijden deel te nemen. Zo zullen we waarschijnlijk het WK voor beloften (26-29/07 in Plovdiv) schrappen, zodat we ons langer kunnen voorbereiden op het WK bij de senioren (23-26/08 in Montemor O Velho). Dat is mijn hoofddoel in 2018. Ik wil daar de A-finale bereiken, zodat ik met een goed gevoel naar het WK van 2019 kan afzakken. De top 9 daar krijgt normaal gezien een olympisch ticket."

Op zijn 19e vierde Peters al zijn olympisch debuut. "In Rio heb ik heel veel ervaring opgedaan. Maar in Tokio ga ik voor meer. De A-finale moet absoluut het doel zijn, en daarin kan van alles gebeuren. Ik ben nu 21 jaar oud, kajakkers zijn doorgaans op hun top rond hun 28e. Ik heb dus wel nog enkele jaren te gaan", besluit de student elektromechanica.

Artuur Peters.
BELGA Artuur Peters.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.