Topzeilster slachtoffer van gewapende overval in Rio

Twitter
De woorden van ex-topvoetballer Rivaldo - "Blijf weg uit Rio, jullie leven staat op het spel - zijn nog niet koud, of enkele olympische deelnemers hebben de schrik van hun leven gepakt in de Braziliaanse stad die straks de Spelen ontvangt. Drie leden van de Spaanse zeilploeg werden dit weekend het slachtoffer van een gewapende overval vlak bij Guanabara Bay, waar de olympische zeilwedstrijden plaatsvinden.

Fernando Echavarri, olympisch kampioen van Peking in 2008, Tara Pacheco, wereldkampioene in 2011, en zeilcoach Santi Lopez-Vazquez zullen het voorbije weekend niet snel vergeten. Het Spaanse trio was aan het winkelen in Santa Teresa, een populair toeristenoord in Rio, toen plots vijf gewapende mannen voor hen opdoken. Onder bedreiging van twee pistolen moesten de atleten een camera, geld en een aantal documenten aan de overvallers afgeven. Het trio bleef gelukkig wel ongedeerd.

De politie in Rio is een onderzoek gestart naar de daders. De vrees dat de olympische gaststad met een groot veiligheidsprobleem kampt, is met dit nieuwe feit echter weer toegenomen. Eerder deze maand raadde ex-topvoetballer Rivaldo in een emotionele oproep via Instagram toeristen af om naar Rio af te zakken. "Blijf alstublieft thuis", smeekte Rivaldo. "De situatie wordt met de dag afschuwelijker. Ik raad iederéén met plannen om de Spelen te bezoeken af om te komen. Júllie leven staat op het spel. Ik heb het dan zelfs nog niet over de staat van de openbare ziekenhuizen en over de politieke chaos. Alléén God kan deze situatie oplossen."

De Braziliaanse autoriteiten en de organisatoren van de Spelen stellen dat de straten in Rio tijdens de duur van het evenement veilig zullen zijn. Daarvoor worden zo'n 85.000 politieagenten en militairen opgetrommeld, dubbel zoveel als bij de Spelen in Londen vier jaar geleden. "Het gebrek aan veiligheid in Rio is één van de punten die de olympische teams erg verontrust", luidt het bij het Spaanse olympisch comité. "Fernando, Tara en Santi willen dit voorval zo snel mogelijk vergeten, om zich weer volledig op hun training te concentreren."