TIJDLIJN. Hoe het coronavirus tot uitstel van Olympische Spelen leidde

EPA
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hield lang vol dat de Spelen van Tokio ondanks de coronacrisis 'gewoon' komende zomer zouden doorgaan, maar is nu toch tot inkeer gekomen. De 32e Zomerspelen worden een jaar uitgesteld, naar 2021. Hierbij een tijdlijn van alle ontwikkelingen, die elkaar met name in de laatste dagen snel opvolgden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

7 september 2013: het IOC wijst de Spelen van 2020 toe aan Tokio, dat de voorkeur krijgt boven Istanbul en Madrid.

AFP

23 juli 2019: een jaar voor de start van de Spelen is Tokio er al nagenoeg klaar voor. Vrijwel alle sportaccommodaties zijn af.

16 januari 2020: de eerste besmetting met het coronavirus in Japan komt naar buiten, in de dagen erna volgen er steeds meer.

5 februari: de voorzitter van het Japanse organisatiecomité spreekt zijn bezorgheid uit.

25 februari: de Japanse minister van Volksgezondheid zegt dat het te vroeg is om te praten over het annuleren van de Spelen.

3 maart: het IOC-bestuur moedigt in een verklaring alle atleten aan om door te gaan met hun voorbereidingen.

4 maart: in Japan worden speculaties over mogelijke afgelasting van de Spelen weerlegd. "Dat is totaal geen afweging voor ons", aldus de voorzitter van de lokale organisatie.

12 maart: op de dag dat in het Griekse Olympia tijdens een sobere ceremonie de olympische vlam wordt ontstoken, noemt de gouverneur van Tokio annulatie  van de Spelen ‘ondenkbaar’.

AFP

13 maart: de estafette van de vlam door Griekenland wordt uit voorzorg afgebroken, uit angst dat er te veel publiek op af komt.

17 maart: na overleg met de betrokken internationale sportbonden herhaalt het IOC de boodschap dat de Spelen gewoon doorgaan. De kwalificatieopties moeten wel worden aangepast.

18 maart: IOC-voorzitter Thomas Bach benadrukt in een videoconferentie met ruim 200 afgevaardigden van de sporters dat hun belangen voorop staan.

Bach (centraal) schudt de hand met Abe (archiefbeeld).
EPA Bach (centraal) schudt de hand met Abe (archiefbeeld).

19 maart: het organisatiecomité van Tokio 2020 ontvangt in Athene, zonder publiek, de vlam. Een bestuurslid van het Japanse olympisch comité pleit voor uitstel van de Spelen.

20 maart: Bach zegt dat uitstellen van de Spelen op dit moment "voorbarig" zou zijn. Hij erkent wel dat het IOC diverse scenario's overdenkt.

21 maart: de mondiale sportersvakbond WPA roept het IOC op om te overwegen de Spelen uit te stellen.

23 maart: als eerste land zegt Canada de Spelen te boycotten als ze komende zomer doorgaan en al snel volgen meer landen. Het vooraanstaande IOC-lid Dick Pound roept dat de Spelen worden uitgesteld.

24 maart: de Japanse premier Shinzo Abe en IOC-baas Bach besluiten in een telefoongesprek om de Spelen een jaar uit te stellen.

REUTERSReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.