Rome kandidaat voor Olympische Spelen 2024

IOC-president Thomas Bach (r) wordt ontvangen door Ignazio Marino, burgemeester van Rome.
AP IOC-president Thomas Bach (r) wordt ontvangen door Ignazio Marino, burgemeester van Rome.
Het stadsbestuur van de Italiaanse hoofdstad Rome heeft zich positief uitgesproken over het indienen van een officiële kandidatuur voor de Olympische en Paralympische Zomerspelen van 2024.

"Rome 2024, hier komen we!", schreef het Italiaanse Olympische Comité (CONI) op Twitter. "De olympische vlag kan schitteren op het kapitool. De olympische kandidatuur is goedgekeurd."

Het is nog onduidelijk tegen wie Rome, waar de Spelen in 1960 al eens plaatsvonden, het precies zal moeten opnemen. Parijs, Boston en Hamburg lieten alvast weten ook een gooi te willen doen naar de organisatie. Ook Istanboel, Doha en Boedapest zouden interesse hebben. Tegen 15 september moeten alle kandidaturen binnen zijn, waarna een lobbyperiode van twee jaar volgt. In 2017 wordt de knoop over de gaststad definitief doorgehakt.

De Romeinse kandidatuur komt niet bepaald op een goed moment, want de stad bevindt zich middenin een corruptieschandaal. Verscheidene lokale politici werden opgepakt en burgemeester Ignazio Marino, die niet verdacht wordt, wordt gevraagd om af te treden.