Ook Internationale Atletenvereniging roept op tot uitstel van Olympische Spelen

AFP
De Internationale Atletenvereniging Global Athlete heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gevraagd vanwege de pandemie van het coronavirus de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio uit te stellen.

“Nu de wereld zich verenigt om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten het IOC en IPC (Paralympisch Comité, red) hetzelfde doen”, klinkt het in de mededeling. “De sportwereld is verantwoordelijk voor de bescherming van de atleten. Volksgezondheid is belangrijker dan sportevenementen.”

Heel wat nationale olympische comités, atleten en andere sportinstanties hebben intussen al opgeroepen om de Spelen uit te stellen. Het IOC houdt voorlopig echter voet bij stuk: voorzitter Thomas Bach herhaalde zaterdag dat een afgelasting van de Olympische Spelen momenteel niet op tafel ligt. “Het zou de olympische droom doorkruisen van 11.000 atleten uit 206 nationale comités en het IOC-vluchtelingenteam”, vertelde de 66-jarige Bach op de Duitse radio. “Zo’n afgelasting zou de minst eerlijke oplossing zijn.”

Het IOC komt echter almaar meer onder druk te staan om de Spelen uit te stellen, maar hapt voorlopig dus nog niet toe. Wel zal de instantie alle nationale comités een vragenlijst opsturen die peilt naar de impact van de coronacrisis op de voorbereiding van de atleten op de Spelen. De nationale comités moeten ook hun mening geven over de mogelijke verplaatsingen van trainingskampen. Zondag lekte eveneens uit dat het organisatiecomité van Tokio 2020 toch al werkt aan mogelijke scenario’s voor een eventueel uitstel van de Spelen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.