Ontwerper weerlegt Belgische claim op logo Tokio 2020

REUTERS
Een grafisch ontwerper, die het comité voorzat dat het logo van Kenjiro Sano koos voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio, heeft vandaag de Belgische claim op het logo weerlegt.

De 86-jarige ontwerper Kazumasa Nagai zegt dat het logo "geen plagiaat is" op dat van de Belgische ontwerper Olivier Debie voor het Theater van Luik de Liège. "Het origineel concept en de evolutie daarvan toont geen enkele overeenkomst met het Belgische ontwerp", zei Nagai.

Het logo van Sano zou initieel niet het deeltje in de rechterhoek bevat hebben waardoor het op een "L" lijkt. Het is door dat deeltje dat de Belgische ontwerper Olivier Debie het Japans Olympisch Comité beschuldigt van plagiaat. Het origineel zou net meerdere keren aangepast zijn om mogelijke claims van geregistreerde merknamen te vermijden, liet Nagai weten.

Dat het team onder leiding van Sano mogelijk andere ideeën gestolen heeft, is volgens Nagai wel mogelijk. Sano zou vergeten kunnen zijn om zijn teamleden te controleren op kopieën, aldus Nagai. "Sano moest de verantwoordelijkheid opnemen om het hele ontwerpproces grondig te controleren."