Ontsteking olympische vlam in Olympia verstoord

UNKNOWN

Drie mannen hebben in het Griekse Olympia volgens getuigen geprobeerd de ceremonie te verstoren van de ontsteking van de olympische vlam. De mannen probeerden het podium op te klimmen tijdens de speech van Liu Qi, voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Peking (08-24/08). Het ging om leden van RZG (Reporters Zonder Grenzen), die zwarte vlaggen met de Olympische ringen bij zich hadden en de mensenrechtenschendingen in China aankloegen. Ze werden snel overmeesterd door de politie, die de ceremonie met ongeveer duizend man bewaakte.

Spandoek
Voor ze (razendsnel, binnen enkele seconden) werden weggebracht door de veiligheidsverantwoordelijken had een van de drie de tijd om een spandoek te ontvouwen met de woorden "Boycot het land dat de rechten van de mens met de voeten treedt". Een andere riep van achter de officiële tribune 'vrijheid, vrijheid".

Chinese TV stopt
Opvallend: de Griekse camera's draaiden weg van het incident, zodat het niet goed in beeld kwam. De Chinese televisie onderbrak kort de uitzending. Om te kunnen reageren op dergelijke incidenten zendt de Chinese televisie vaak met een kleine vertraging uit. Tijdens het korte incident op Olympia zond de Chinese televisie direct archiefbeelden uit van de site op Olympia en van een olympische fakkel.

Aanhoudingen
Buiten het terrein waar de ceremonie werd gehouden werden nog twee personen aangehouden, een Tibetaanse betoger en een Griekse fotograaf die hem vergezelde. Eerder maandag werd de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, in zijn hotel in Olympia kortstondig door een Tibetaanse activist aangeklampt.

Rogge
Enkele duizenden personen woonden de ceremonie bij. Enkel officials, journalisten en mensen met een ticket hadden toegang tot deze strikt beveiligde ceremonie. Ondanks de toenemende oproepen tot een boycot van de Spelen in Peking, na de versterking van de Chinese repressie volgend op de rellen in Tibet, vertelde Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat er geen "elan" is voor een boycot. Rogge reageerde ook kort op het incident. De IOC-baas zei dat "bedroefd" was dat dergelijke manifestaties gebeuren, maar dat ze toch tenminste "niet gewelddadig" waren.

Grootpriesteres
De vlam werd ontstoken door een Griekse actrice, die de rol speelde van grootpriesteres, omringd door danseressen en in een op een antieke ceremonie geïnspireerde choreografie. "De olympische vlam zal het licht en de vreugde, de vrede en de broederlijkheid, de hoop en de dromen van het Chinese volk laten schijnen over de hele wereld", vertelde Liu Qi in zijn speech.

Nikolaidis
De vlam werd vervolgens doorgegeven aan de eerste estafetteloper, de Griek Alexandros Nikolaidis, die zilver won in het taekwondo op de Spelen van 2004 in Athene. Hij zal ze op zijn beurt doorgeven aan de Chinese zwemster Luo Xuejuan, die in 2004 goud pakte, waarmee de estafette van 137.000 km over de vijf continenten begint. Op de site van Olympia werden van 776 v.C. tot de vierde eeuw n.C. de antieke Olympische Spelen gehouden. Sinds 1936 wordt er telkens de vlam van zowel de Zomer- als de Winterspelen ontstoken.
(belga/kh)

UNKNOWN
UNKNOWN