Olympische kampioen beleeft zwarte periode: "Mijn beide ouders lijden aan kanker"

REUTERS
Op 5 augustus barst het sportgeweld op de Olympische Spelen in al zijn hevigheid los, maar Chad Le Clos heeft dezer dagen wel andere zaken aan zijn hoofd. "Dit waren de moeilijkste maanden uit mijn leven", vertelde de Zuid-Afrikaanse zwemmer aan de BBC.

De 24-jarige Le Clos verdedigt straks op de 200 meter vlinderslag zijn gouden medaille die hij in Londen veroverde. De Zuid-Afrikaan heeft er echter niet meteen de beste voorbereiding opzitten. "Mijn beide ouders lijden aan kanker", vertelt hij. Borstkanker bij zijn moeder Geraldine en prostaatkanker bij vader Bert was het harde verdict. "Dat mijn moeder en vader gezond zijn, zou zo veel meer betekenen voor mij dan het winnen van een gouden medaille."

"Er zijn geen woorden om te beschrijven wat mij vader voor mijn carrière gedaan heeft. Hij was er altijd. Vanaf mijn eerste zwemwedstrijd toen ik nog maar zeven jaar was en op de lagere school van Penzance zat."

30 kilogram kwijt
Dat het niet goed gaat met vader Bert wordt wel duidelijk na de beschrijvingen van Chad Le Clos. "In zes maanden tijd verloor hij ondertussen al dertig kilogram. Als je weet dat mijn vader echt van eten houdt, dan wordt het pas echt angstaanjagend." Misschien kan Chad Le Clos straks in Rio de Janeiro wel kracht putten uit de drama's die zich momenteel afspelen in zijn gezin.

AP
AP