Olympisch programma wijzigt en dat is goed nieuws voor Seppe Smits en Bart Swings

PHOTO_NEWS
De massastart, de Big Air in het snowboarden, gemengd dubbel in het curling, en alpineskiën voor landenteams zullen op de eerstvolgende Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang op de kalender staan. De parallelle slalom (voor mannen en vrouwen) verdwijnt dan weer van het olympisch programma.

"De veranderingen zijn een weergave van de voortdurende evolutie van het programma van de Olympische Winterspelen", verklaarde het IOC. "Ze bouwen voort op het succes van de recente edities van de Spelen en op de hervormingen vermeld in de Olympische Agenda 2020, die bedoeld zijn om het olympisch programma flexibeler te maken." De gemaakte keuzes zijn ook in lijn met de aanbevolen limiet van 2.900 atleten en ongeveer 100 nummers op de Winterspelen. Op de voorbije Winterspelen in Sochi 2014 stonden 98 onderdelen op het programma.

Verwacht wordt dat er met het toevoegen van de nieuwe nummers een recordaantal vrouwelijke atleten in Pyeongchang zal aantreden. Gendergelijkheid staat hoog op de agenda van het IOC.

Voor Bart Swings is het toevoegen van de massastart aan het olympisch programma mogelijk goed nieuws. De massastart stond dit jaar voor de eerste keer op het programma bij het WK afstanden in Heerenveen. Bart Swings werd toen elfde. Eind maart sloot de Leuvenaar zijn schaatsseizoen af met een zege op de massastart in de wereldbekermanche van Erfurt in Duitsland.

Snowboarder Seppe Smits mag zich dan weer in de handen wrijven wat de olympische status van de Big Air betreft. Op dat onderdeel behaalde hij in 2009 op het WK in het Zuid-Koreaanse Gangwon zilver, om daar twee jaar later op het WK in het Spaanse Barcelona hetzelfde eremetaal aan toe te voegen. Op het WK in 2013 in het Canadese Stoneham veroverde hij brons.