Nummer twee van marathon wil niet meer terug naar Ethiopië uit vrees voor zijn leven

Photo News
Eliud Kipchoge heeft olympisch goud veroverd op de marathon. De Keniaanse atleet was oppermachtig in de klassieke wedstrijd over 42,195 kilometer door het natte Rio de Janeiro, waar het tijdens een groot deel van de race regende. Het zilver ging naar de Ethiopiër Feyisa Lelisa, het brons was voor de Amerikaan Galen Rupp. Koen Naert was met de 22ste plaats de beste Belg.

Naert werkte de 42,195 kilometer in de regen in Rio af in 2:14.53, na een sterke tweede wedstrijdhelft. Florent Caelen finishte in 2:17.59 op de 44e plaats, Willem Van Schuerbeeck werd in 2:18.56, zijn beste chrono dit seizoen, 56e.

Het goud ging in de laatste discipline van de atletiek op deze Spelen naar de Keniaan Eliud Kipchoge (2:08.44). Hij haalde het met 1:10 voorsprong op de Ethiopiër Feyisa Lilesa, die met met een vreedzaam protestgebaar over de streep kwam. De atleet vreest namelijk voor zijn leven bij een terugkeer naar zijn thuisland. Hij maakt deel uit van de Oromo - de  grootste bevolkingsgroep in Ethiopië - die brutaal wordt verdreven. Dat etnische geweld heeft sinds november al meer dan 400 doden geëist. Lilesa hoopt nu in Brazilië te kunnen blijven of naar de VS te trekken.

Voor de 31-jarige Kipchoge was het al de derde olympische medaille in zijn carrière, maar wel pas de eerste gouden. Acht jaar geleden veroverde hij in Peking zilver op de 5.000 meter, in 2004 moest hij het in Athene met brons stellen. Op de erelijst van de marathon volgt hij de Oegandees Stephen Kiprotich op.

Getty Images
EPA
REUTERS
Photo News
AP
EPA
EPA
Getty Images