NBC betaalt 5,5 miljard euro voor olympische tv-rechten tot 2032

REUTERS
De Amerikaanse televisiezender NBC Universal betaalt aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een bedrag van 7,65 miljard dollar (5,50 miljard euro) voor de uitzendrechten van de Olympische Spelen in de Verenigde Staten. Dat raakte vandaag bekend.

Eerder legde NBC al een recordsom van 3,3 miljard euro op tafel voor de Amerikaanse televisierechten op de Spelen tot en met 2020. Nu heeft de zender ook de uitzendrechten van 2021 tot 2032 in handen.

"De rechten zijn aan NBC verkocht voor alle mediaplatformen, van het open net over de betaalzenders tot internet en mobiele uitzendingen", verklaarde het IOC.

Het contract omvat onder meer een tekenpremie van 72 miljoen euro. "Dit akkoord zal bijdragen aan de financiële stabiliteit van de olympische beweging op lange termijn", klinkt het bij de federatie.

Het IOC had eind 2012 647 miljoen euro in kas. De organisatie behoudt slechts 10 procent van zijn inkomsten. 90 procent vloeit weg naar alle internationale sportfederaties, de 204 nationale comités (waaronder het BOIC in ons land) en organisatiecomités van de Spelen. .