Na drie keer afstel zijn Olympische Spelen nu voor het eerst in 124 jaar uitgesteld

EPA
Voor het eerst in de 124-jarige historie van de Olympische Spelen is het grootste sportevenement ter wereld uitgesteld. Het gebeurde wel al drie keer dat de Spelen werden afgelast, vanwege de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Nu zorgt de wereldwijde coronacrisis ervoor dat Tokio niet komende zomer, maar pas volgend jaar het eindpunt van de 32e olympiade kan huisvesten.

De eerste Spelen die werden afgelast, waren die van 1916. Berlijn zou het sportevenement organiseren, maar vanwege de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog ging dat niet door. Pierre de Coubertin, de geestelijk vader van de moderne Olympische Spelen die in 1896 voor het eerst werden gehouden, besloot tijdens die oorlog om het hoofdkwartier van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) te verplaatsen van Parijs naar het neutrale Zwitserland. Daar zetelt het IOC nu nog steeds, in Lausanne. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog mocht Duitsland tot en met 1924 niet meedoen aan de Spelen.

Berlijn kreeg in 1936 een herkansing als gastheer. Het evenement, waarop de Amerikaanse atleet Jesse Owens vier keer goud won, werd door nazi's van Adolf Hitler vooral gebruikt ter promotie van de eigen ideologie.

Jesse Owens won vier gouden medailles in 1936
AP Jesse Owens won vier gouden medailles in 1936

Vier jaar later, in 1940, zouden de Spelen voor het eerst in Azië worden gehouden: in Tokio. De Japanse stad kreeg van het IOC de voorkeur boven Helsinki. Kort na de toewijzing begon Japan echter een oorlog met China. Het IOC weigerde in te grijpen, maar Japan besloot in 1938 zelf om de organisatie terug te geven. Helsinki kreeg de Spelen zo alsnog toegewezen. Vanwege de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog, eind 1939, gingen de Olympische Spelen van 1940 en 1944 (toegewezen aan Londen) echter niet door. Londen mocht in 1948 wel de eerste Spelen na de oorlog organiseren en Helsinki vier jaar later.

Sindsdien worden de Olympische Spelen om de vier jaar gehouden. De Koude Oorlog leidde er weliswaar toe dat heel wat landen de Spelen van Moskou 1980 en Los Angeles 1984 boycotten, maar het sportevenement ging altijd door. Aan de vierjaarlijkse cyclus komt nu een einde. Voor het eerst worden de Spelen uitgesteld. Na het afstel van 1940 heeft Tokio nu een primeur met uitstel met de Spelen van 2020.

IOC-voorzitter Thomas Bach ging uiteindelijk akkoord met het uitstellen van de Spelen in Tokio
EPA IOC-voorzitter Thomas Bach ging uiteindelijk akkoord met het uitstellen van de Spelen in TokioReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.