Marathon in Rio zonder wereldrecordhouder Kimetto

REUTERS
De Keniaanse marathonloper Dennis Kimetto neemt niet deel aan de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus). De wereldrecordhouder (2u02:57) werd op eigen verzoek niet geselecteerd door de Keniaanse federatie. Ook Wilson Kipsang, tweevoudig winnaar van de prestigieuze marathon van Londen en bronzenmedaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2012, past voor de komende Zomerspelen.

Kimetto en Kipsang verkiezen om na de Spelen de herfstmarathons te lopen. De Kenianen zullen op de 42,195 kilometer in de straten van de Sambodromo in Rio vertegenwoordigd worden door Eliud Kipchoge, die in april de marathon van Londen in een omlooprecord (2u03:05) op zijn naam schreef. Ook Stanley Biwott en Wesley Korir haalden de Keniaanse selectie. Cyprian Kotut en Bernard Kipyego staan op de reservelijst. Elk land mag maar drie marathonlopers afvaardigen.

Bij de vrouwen verdedigen Jemima Sumgong, winnares in Londen, Helah Kiprop en Visiline Jepkesho de Keniaanse eer. Mary Keitany en Florence Kiplagat zijn weerhouden als reserves. Viceolympisch kampioene Priscah Jeptoo moet geblesseerd passen.